Microsoft призна, че е станала жертва на хакерска атака

Microsoft не навлезе в подробности за инцидента и не разкри колко клиенти са били засегнати или колко широк е бил географският му обхват

Microsoft призна, че е станала жертва на хакерска атака | StandartNews.com

По-рано този месец бяха регистрирани редица сериозни сривове в офис пакета на Microsoft, включително електронната поща Outlook и приложението за споделяне на файлове OneDrive, както и в платформата за изчисления в облак. Microsoft запази мълчание по въпроса, въпреки че група хакери пое отговорност за разпределените DoS (denial-of-service) атаки, които нарушиха работата на услугите. Едва сега компанията призна, че DDoS атаките са били причина за прекъсването.

Въпреки това Microsoft не навлезе в подробности за инцидента и не разкри колко клиенти са били засегнати или колко широк е бил географският му обхват. Говорител на компанията потвърди, че зад атаките стои група, наричаща себе си Anonymous Sudana, която след това пое отговорност за инцидента. Въпреки това Microsoft използва термина Storm-1359 за нападателите, който приписва на групи, чиято принадлежност все още не е установена. В изявление, публикувано в отговор на запитване на AP News, компанията заяви, че нападателите са използвали наета облачна инфраструктура и виртуални частни мрежи, за да атакуват сървърите на Microsoft от т.нар. зомбирани компютърни ботнети по целия свят.

Съобщения за сериозни смущения в работата на офис пакета Microsoft 365 се появиха на 5 юни. Малко след 11:00 ч. източно време (18:00 ч. българско време) в системата за проследяване Downdetector бяха регистрирани 18 000 съобщения за сривове и проблеми в Microsoft 365. През същия ден Microsoft съобщи в Twitter, че са засегнати Outlook, Microsoft Teams, SharePoint Online и OneDrive for Business.

Хакерските атаки продължиха в продължение на една седмица. На 8 юни BleepingComputer.com съобщи, че услугата за хостинг на файлове в облака OneDrive е била временно недостъпна за потребителите по целия свят. А на 9 юни Microsoft потвърди, че смущенията са засегнали нейната платформа за изчисления в облак Azure. В същото време тя заяви, че OneDrive за персонални компютри не е засегнат.

Въпреки това Microsoft заяви, че няма доказателства, че хакери са хакнали или компрометирали данни на клиенти за нейните услуги.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай