Microsoft: Офис служителите по света мечтаят да прехвърлят рутинната работа на изкуствен интелект

В проучването са участвали 2700 служители и 1800 мениджъри

Microsoft: Офис служителите по света мечтаят да прехвърлят рутинната работа на изкуствен интелект | StandartNews.com

Във връзка с бурния интерес към ChatGPT Microsoft проведе анкета сред над 4000 офис служители на всички нива в САЩ, Обединеното кралство и Япония, за да разбере какво е отношението им към инструментите с изкуствен интелект. Според проучването 89% от анкетираните искат да прехвърлят ежедневната работа в офиса върху плещите на изкуствения интелект.

Проучването е проведено от отдела WorkLab на компанията. Това е направено, за да се оценят очакванията на работниците и служителите във време на икономическа несигурност, бързи технологични промени и хибридна работа. В проучването са участвали 2700 служители и 1800 мениджъри.

Според резултатите 89% от хората се чувстват "по-удовлетворени", когато имат достъп до инструменти с изкуствен интелект, "защото могат да отделят време за наистина важна работа". Въпреки това някои служители само мечтаят за това, тъй като 30% от анкетираните са заявили, че нямат достъп до инструменти за изкуствен интелект. От тези, които имат достъп до инструменти с изкуствен интелект, само 54% от анкетираните потвърждават, че помагат за изпълнението на задачи. 89% обаче очакват да могат да използват ИИ за повече задачи и дейности.

Констатациите са в съответствие със собствената стратегия на Microsoft за AI и инструменти като ChatGPT. Наскоро компанията обяви значителна инвестиция в OpenAI, разработчика на ChatGPT, и заяви, че ще въведе моделите на OpenAI в своите потребителски и корпоративни продукти, както и че ще "въведе нови категории цифрови преживявания, изградени на базата на технологията OpenAI".

Успехите на ChatGPT са забележителни, но остават противоречиви. От една страна, този бот с изкуствен интелект е успял да издържи успешно последния изпит в едно от най-добрите бизнес училища в света и е бил полезен при подготовката на изпитните въпроси (преподавателите са се уморили да променят формулировката на едни и същи задачи всяка година години наред и "роботът" се е справил перфектно с този проблем). В същото време повторната проверка на резултатите от ИИ в хуманитарните науки, програмирането и други интелектуални области изисква сериозни интелектуални ресурси.

Това обаче е малко вероятно да се отнася за рутинна работа. Не се изисква голяма интелигентност, но ИИ може да помогне на офис служителите да организират работата си, да намалят разходите, да подобрят аналитичните способности и управлението на данни и като цяло да насърчат иновациите.

Проучването установява също така, че ръководителите ограничават възможностите на служителите да научават или прилагат собствени цифрови решения, както съобщават 70 % от служителите. Шефовете явно са предпазливи по отношение на перспективата за приемане на работа от изкуствен интелект, докато 61% от анкетираните служители уверяват, че са готови за цифровата трансформация и дори участват в нея.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай