Meta проучва изграждането на нова платформа, конкурент на Twitter

Платформата ще бъде децентрализирана

Meta проучва изграждането на нова платформа, конкурент на Twitter | StandartNews.com

Meta проучва изграждането на нова, самостоятелна платформа за споделяне на текстови актуализации, което може да се окаже най-големият нов конкурент на Twitter.

„Ние вярваме, че има възможност за отделно пространство, където създатели и обществени фигури могат да споделят своевременно информация за своите интереси“, каза говорител на Meta в изявление за CNN. 

Платформата ще бъде децентрализирана, което означава, че потребителите биха могли да създават различни общности, всяка със собствени правила, а не една централна платформа, контролирана от Meta. Концепцията е подобна на Reddit или Discord, но е отклонение от начина, по който функционират другите платформи на Meta.

Инициативата, с кодово име P92, е в начален етап и се ръководи от ръководителя на Instagram Адам Мосери. Към момента от Meta не дават коментар. Редица новостартиращи платформи през последните месеци се опитаха да се възползват от кризата на Twitter.

Mastodon, децентрализирана социална мрежа, която стартира през 2016 г., увеличи потребителската си база от 300 000 потребители до повече от 2,5 милиона в седмиците, след като Мъск завърши придобиването на Twitter в края на октомври. Но неговият растеж се забави през последните месеци, отчасти тъй като потребителите се борят с малко по-непростия и удобен за потребителя характер на децентрализираната платформа.

Нова услуга от Meta обаче може да се възползва от съществуващата голяма потребителска база на другите платформи на компанията, включително двата милиарда души, които използват Facebook ежедневно.

Плановете за нова платформа идват, тъй като Meta също променя стратегията за своите по-стари платформи, наблягайки на видео и препоръчително съдържание в опит да се конкурира по-добре с TikTok. По-рано тази седмица ръководителят на Facebook Том Алисън каза пред CNN , че приложението тества повторно включване на съобщения, така че потребителите да не трябва да отиват в отделно приложение, за да споделят съдържание, което намират във Facebook. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай