Lenovo купува Motorola от Google

Lenovo купува Motorola от Google | StandartNews.com

Вашингтон. Lenovo Group ще купи производителя на телефони Motorola от Google, съобщи Ройтерс. Обявената цена за продажбата е 2,91 млрд. долара.

Това е една от най-големите сделки в пазара на мобилни телефони, доминиран от Apple.

Lenovo ще заплати на Google 660 млн. долара при сключването на сделката и още 750 млн. в ценни книжа. Останалите 1,5 млрд. долара ще бъдат изплатени в течение на 3 години. Повечето патенти, принадлежащи на Motorola, остават собственост на Google.

Това е втората голяма сделка на Lenovo в САЩ в рамките на една седмица, след като китайската компания преди дни обяви, че ще купи бизнеса на IBM за 2,3 милиарда долара.

Google купи Motorola през 2012 г. за 12,5 млрд. долара, като основен таргет на IT гиганта бяха именно патентите в портфолиото на производителя на телефони. В края на същата година Google продаде за 2,5 млрд. подразделението на Motorola, занимаващо се с производството на тв приставки.

Основаната през 1929 г. Motorola пуска през 1983 г. първия комерсиален мобилен телефон. През 90-те години компанията бе лидер сред производителите на мобилни телефони, но постепенно отстъпи позиции.

След съобщението за сделката между Google и Lenovo акциите на китайската компания се сринаха с 8.21% на борсата в Хонконг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай