Криза с изкуствения интелект! Експерти предупреждават за 2024 г.

Милиарди долари отиват за развитието на технологиите с изкуствен интелект

Криза с изкуствения интелект! Експерти предупреждават за 2024 г. | StandartNews.com

В технологичния свят 2023-а вероятно ще бъде запомнена като годината, през която генеративният изкуствен интелект (ИИ) придоби световна популярност.

От компютърни програми, през медийни публикации до литературни есета - генеративните системи, базирани на технологии с ИИ, могат бързо да създават разнообразно съдържание. Макар че този технологичен процес далеч не е съвършен, той вече се е превърнал в ключов фактор за развитието на някои индустрии и професии, посочва Би Би Си.

Милиарди долари за развитието на технологиите с изкуствен интелект

Корпорацията "Майкрософт" (Microsoft) инвестира милиарди в проекта "ЧатДжиПиТи" (ChatGPT) - чатбот, разработен от стартъп компанията "Оупън Ей Ай" (OpenAI). Той беше представен през миналата година и придоби популярност в целия свят благодарение на гласовата си функция, чрез която изкуственият интелект "разговоря" с потребителите.

В началото на декември друга американската корпорация - "Алфабет" (Alphabet), представи своята технология, базирана на ИИ. Тя е наречена "Джемини" (Gemini) и ще бъде интегрирана в продуктите на корпорацията, включително в търсачката "Гугъл" (Google) и в платформата с генеративен изкуствен интелект "Бард" (Bard).

"Алфабет" твърди, че "Джемини" превъзхожда настоящата версия на "ЧатДжиПиТи".

От своя страна създателят на "ЧатДжиПиТи" - компанията "Оупън Ей Ай", съобщи, че разработва по-мощна версия на своята технология, базирана на изкуствен интелект.

"Това, което разработваме, ще бъде много различно от това, което ви предлагаме в момента", заяви през ноември пред участниците в технологична конференция главният изпълнителен директор на "Оупън Ей Ай" Сам Олтман.

Междувременно инвеститори от цял свят влагат значителни средства в компании, разработващи технологии с ИИ, надявайки се, че подкрепеният от тях проект ще се превърне в следващия хит на пазара.

През първите девет месеца на 2023 г. фондове за рисков капитал са инвестирали 21,4 милиарда долара в стартъп компании, които разработват технологии, базирани на генеративен изкуствен интелект, посочва компанията за финансови данни "ПичБук" (PitchBook).

За сравнение, през цялата 2022 г. този тип инвестиции възлизат само на 5,1 милиарда долара.

Задават ли се проблеми?

Някои експерти обаче предупреждават, че развитието на генеративния изкуствен интелект през 2024 г. може би няма да бъде толкова безоблачно, колкото предполагат редица инвеститори.

"Смятаме, че на фона на еуфорията (около технологиите базирани на изкуствен интелект - бел. ред.) се игнорират някои пречки, които ще забавят до известна степен развитието на ИИ в краткосрочен план", посочва Бен Ууд, главен анализатор в компанията за пазарни анализи в технологичния сектор "Си Си Ес инсайт" (CCS Insight).

Експертът прогнозира, че през 2024 г. развитието на генеративния изкуствен интелект ще бъде "обляно със студен душ", тъй като това е много скъпо начинание, изискващо голяма изчислителна мощност и скъпи компютърни чипове, които са в недостиг.

Ууд предвижда, че за да бъдат намалени разходите, свързани с развитието на генеративния изкуствен интелект, вероятно ще се стигне до хибридни технологични решения. При тях част от ИИ ще бъде разработвана посредством мощни компютърни системи, но друга част от тази дейност ще бъде "прехвърлена" върху устройствата, които ползват десетки милиони потребители по света - таблети, преносими компютри, смартфони...

Освен това анализаторът посочва, че въвеждането на ограничения върху развитието на технологиите с изкуствен интелект и очакваните съдебни действия относно различни казуси, които са свързани с тях, може да охладят манията по ИИ.

"Някои фирми може да се окажат в ситуация, при която са инвестирали много пари в услуга, базирана на изкуствен интелект, а след това да им се наложи да не могат да ползват част от инвестицията си, за да не нарушат определени регулации", предупреждава експертът от "Си Си Ес инсайт".

ЕС въвежда правила за регулиране на използването на ИИ

В началото на декември представители на страните от Европейския съюз и на Европейския парламент постигнаха предварително споразумение за приемане на правила, насочени към регулиране на използването на изкуствения интелект.

Европарламентът трябва да гласува в началото на идната година законодателството, определяно като първата в света регулация за изкуствения интелект. Очаква се то да започне да бъде прилагано чак през 2026 г., посочва Ройтерс. Дотогава компаниите, които разработват или използват технологии с изкуствен интелект, са призовани да се включат доброволно към споразумение за прилагането на планираните регулациите по отношение на ИИ.

Значителна част от ограниченията, които се очаква де бъдат приети, са свързани с използването на технологиите с изкуствен интелект при т. нар. биометрично наблюдение.

Предвижда се използването на системи за биометрична идентификация в реално време да бъде разрешено само при случаи, при които те биха помогнали за откриване на жертви на отвличане или на трафик на хора с цел трудова или сексуална експлоатация, както и за предотвратяване на реални заплахи от терористични атаки.

Използването на технологии с изкуствен интелект за биометрично наблюдение ще бъде разрешено също така при издирването на терористи и на опасни престъпници.

Ще бъде забранено използването на ИИ за имитация или манипулиране на човешко поведение, както и за събирането на лицеви изображения от интернет или от записи на охранителни камери с цел създаване на база данни. Това ще бъде възможно само в случаите, когато целта е да бъде разкрито или предотвратено престъпление.

Ще бъде забранено и създаването на бази данни, при които чрез използването на системи с изкуствен интелект са включени лица въз основа на тяхната политическа, религиозна или сексуални ориентация, както и въз основа на тяхната расова или етническа принадлежност.

Потребителите ще имат правото да подават оплаквания, ако смятат, че правата им са нарушени чрез използването на технология с ИИ.

Компаниите, които нарушат правилата, ще могат да бъдат глобявани. Санкциите ще започват от 7,5 милиона евро и могат да достигнат до 35 милиона евро в зависимост от тежестта на нарушението и от големината на фирмата, която го е извършила, допълва Ройтерс.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай