Kaк Мъск загуби 12.6 млрд. долара?

Милиардерът остава вторият най-богат човек в света

Kaк Мъск загуби 12.6 млрд. долара? | StandartNews.com

Сметката на Илон Мъск олекна, след като богатството му спадна с 12,6 милиарда долара, според индекса на милиардерите на Bloomberg, най-големият спад в богатството на Мъск досега тази година. Това се случва на фона на доста бурни 24 часа за SpaceX, Tesla и Twitter, три от най-големите бизнеси под ръководството на Мъск.

Цената на акциите на Tesla падна с 9,8% в четвъртък след разочароващите резултати за първото тримесечие

Tesla публикува разочароващи резултати за първото тримесечие в четвъртък сутринта, отчитайки почти 20% спад в брутните печалби на компанията. Производителят на EV направи няколко агресивни намаления на цените на гамата си автомобили през последните месеци, ход, който увеличи продажбите въпреки борещия се пазар на EV, но в крайна сметка доведе до удар върху общите му маржове на печалба. Цената на акциите на Tesla падна с 9,8 процента до 162,99 долара до затварянето на пазарите в четвъртък. 13-процентовият дял на Мъск в Tesla съставлява най-големия дял от неговото (сега) нетно състояние от 163,9 милиарда долара.

В същия ден интегрираният космически кораб Starship на SpaceX претърпя „бързо непланирано разглобяване“ над Мексиканския залив — което е просто фантастичен начин да се каже, че експлодира — четири минути след първия си тестов полет . Starship успешно беше изчистил стартовата площадка, преди да започне да се върти неконтролируемо и след това да избухне в огнено кълбо преди отделянето на етапа. Мъск има 42 процента дял в SpaceX и планира да опита друг тестов полет на Starship след „няколко месеца“.

Мъск остава вторият най-богат човек в света въпреки този последен спад в нетното богатство, зад френския магнат Бернар Арно. Всъщност тази скорошна загуба дори не засенчва увеличението от 26,8 милиарда долара на богатството на милиардера тази година на фона на по-ранния скок на цената на акциите на Tesla от 33 процента през януари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай