Intel ще съкрати до 20 процента от персонала си за сървъри и клиенти, за да спести пари

Представители на Intel потвърдиха, че компанията съкращава персонал, но отказаха да коментират мащаба му

Intel ще съкрати до 20 процента от персонала си за сървъри и клиенти, за да спести пари | StandartNews.com

Intel е в много неблагоприятно финансово положение, тъй като клиентската част на бизнеса страда от ниско търсене поради излишък, който се е развил по време на пандемията, а опитите да се настигнат конкурентите в производството на чипове и да се превърнат в основен производител по договори е невъзможно заради по-високата цена на продуктите. Съкращенията могат да засегнат до 20 % от персонала в клиентската и сървърната част на бизнеса.

Анализаторът на индустрията Дилън Пател направи коментарите в прогноза през уикенда, в която се позовава на съкращаването на годишните разходи на Intel с 10 млрд. долара, което ще принуди клиентските и сървърните подразделения на компанията да направят до 10% съкращения. Експертът смята, че подобни бюджетни корекции няма да минат без чувствително съкращаване на персонала, а то може да достигне до 20% в тези две области.

Представители на Intel потвърдиха, че компанията съкращава персонал, но отказаха да коментират мащаба му. Представителите на компанията заявиха, че резервите за съкращаване на разходите са по линия и на оптимизиране на структурата на персонала. Intel си е поставила за цел да намали разходите си с 3 млрд. долара през тази година и да ги намали с 10 млрд. долара годишно до 2026 г.

В изследователския си център в Калифорния Intel вече иска да съкрати повече от 500 служители, според неотдавнашните документи, подадени до щатските власти. В Орегон, където е базиран голям производител на чипове, Intel също възнамерява да съкрати някои служители и да намали заплатите на отделни ръководители. Засега компанията се надява на възстановяване на пазара на полупроводници през втората половина на годината, но все пак не може да мине без съкращения в средносрочен план.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай