Инициатива за развитие на дигиталните умения стартира през септември

Проектът се реализира с подкрепата на Yettel. Насочен е към учениците в гимназиален етап

Инициатива за развитие на дигиталните умения стартира през септември | StandartNews.com
  • Инициатива за развитие на дигиталните умения на гимназисти в ерата на AI стартира през септември

В началото на учебната година сайтът prepodavame.bg, създаден от Фондация “Заедно в час”, започва инициатива в подкрепа на развитието на дигитални умения на учениците в гимназиален етап. Проектът се реализира с подкрепата на Yettel и има амбицията да мотивира над 10 000 души да подобрят своите дигитални умения в ерата на изкуствения интелект. 

По данни на Европейската комисия от 2022 г. едва 29% от хората на възраст 16-72 години имат поне базови умения в областта на цифровите технологии при средно 56% за Европейския съюз.

 В периода септември-декември учениците ще могат да се включат в предизвикателство, свързано с актуалната тема за ролята и мястото на изкуствения интелект в живота на съвременния човек. Чрез него те ще развият уменията си за проучване и оценка на информация, онлайн комуникация и колаборация, както и създаване на дигитално съдържание.

За да подкрепят учителите и учениците в тази задача, са създадени анкета за определяне на ниво на дигитална грамотност, планове и материали за уроци, свързани с европейската рамка за дигитална грамотност.

“Фокус при създаване на материалите бе интегрирането на метода на проектно базираното обучение. Тъй като искаме да ангажираме гимназистите това е начинът, който вярваме, че те ще припознаят за най-практически ориентиран и свързан с реалния живот и бъдещето им” - споделя Юлия Мишкова от екипа на prepodavame.bg“За никого не е тайна, че дигиталните технологии променят начина ни на живот.  В последните години, темповете на развитие на дигиталната индустрия стават все по-бързи, давайки ни по-малко време за адаптация към новата реалност. За да отговорим на тези промени, е необходимо информация за тях да залегне и в учебната програма. Ето защо сме повече от щастливи, че имахме възможността да работим заедно с екипа от специалисти на Prepodavame.bg и да подкрепим създаването на  образователни ресурси и инструменти, които да помогнат на усилията именно в тази посока. Успяхме да създадем курс, който да подкрепи  изграждането на знания и умения у гимназистите в сферата на дигиталната грамотност и изкуствения интелект - тема, която става все по-актуална в ежедневието ни, и тема, която е залегнала и в Стратегията за устойчиво развитие на Yettel“, заяви Маргита Колчева, старши съветник „Устойчиво развитие“ в Yettel. 

Повече за предизвикателството може да научите тук: https://prepodavame.bg/courses/digitalni-umenia-izkustven-intelekt/

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай