Google Translate добавя 24 нови езика

Десет от новите попълнения са в Африка

Google Translate добавя 24 нови езика | StandartNews.com

Глобалният технологичен гигант Google добави 24 нови езика, говорени от повече от 300 милиона души към своята платформа Google Translate.

Десет от новите попълнения са в Африка, включително Lingala, Twi и Tigrinya.

„В продължение на години Google Translate помага за премахването на езиковите бариери и свързването на общности по целия свят“, казват от базираната в САЩ компания.

Той добавя, че сега иска да помогне на онези, чиито езици "не са представени в повечето технологии".

Новите езици варират от бходжпури, който се говори от около 50 милиона души в Северна Индия, Непал и Фиджи, до дивехи с около 300 000 души, говорещи го на Малдивите.

Така броят на наличните езици стига до 133 общо.

От компанията казват, че новите езици представляват технически крайъгълен камък, като обясняват, че използват модел на машинно обучение, който се научава да „превежда на друг език, без изобщо да вижда пример“.

Това може да бъде полезно за езици, където не е наличен голям набор от данни от човешки преводи, които могат да се използват за обучение на компютър. От компанията признават, че технологията не е перфектна.

"За много поддържани езици, дори за най-големите в Африка, които поддържахме - да речем като йоруба, игбо, преводът не е страхотен. Определено ще разберете идеята, но често се губи голяма част от финеса на езика", коментира изследователят на Google Translate Исак Касуел каза пред BBC.

С новите езици няма да е по-различно, но според хората, които помагат в изследването, казват, че това е добро място за начало.

През 2020 г. Google Translate добави пет нови езика към платформата в това, което тогава беше първото й разширение през последните няколко години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай