Google съкращава 12 000 служители

Това е шест процента от глобалната работна сила на майката Alphabet

Google съкращава 12 000 служители | StandartNews.com

Компанията- майка на Google Alphabet съкращава около 12 000 работни места, или около шест процента служителите си, пише в имейл, изпратен до служителите в цялата компания. Изпълнителният директор Сундар Пичай казва, че „дълбоко съжалява“ за тези, които ще бъдат освободени, и че е било „трудно решение да ни подготвим за бъдещето“. Съкращенията ще се усетят глобално и в цялата компания, а Пичай каза, че поема „пълната отговорност за решенията.

През последните няколко години Alphabet започнаха да наемат много хора по време на период на „драматичен растеж“, но подобно на Microsoft, Amazon, Meta и други предприеха също толкова болезнени и драматични съкращения на работни места поради икономически условия.

Google е последният от тези, които прилагат съкращения, отчасти благодарение на мощните си рекламни и облачни подразделения. Компанията обаче отбеляза 27% спад в печалбата през последното тримесечие в сравнение с предходната година, което според Пичай е причина Alphabet да намали разходите и наемането на служители. Въпреки това активисти и анализатори призоваха за по-агресивни съкращения, отбелязвайки, че броят на служителите в компанията се е увеличил с 20 процента от 2017 г.

Служителите ще получат възнагражденията си за пълния период на предизвестие от минимум 60 дни. Alphabet също така ще предложи пакети за обезщетения, започващи от 16 седмична заплата плюс две седмици за всяка допълнителна година в Google. Освен това ще плати бонуси за 2022 г. и оставащия отпуск, като същевременно предлага 6 месеца покритие за здравеопазване, услуги за намиране на работа и „имиграционна подкрепа за засегнатите“.

Само през последните две седмици Microsoft, Amazon и Meta уволниха съответно 10 000, 18 000 и 11 000 служители. Напоследък Google намали и други разходи, като затвори Stadia, отмени лаптопите Pixelbook от следващо поколение и др. Компанията планира да се съсредоточи още по-силно върху AI, заявявайки, че „се готви да сподели някои изцяло нови преживявания за потребители, разработчици и фирми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай