Голяма промяна. Технологична джаджа поскъпна

Какво говорят числата

Голяма промяна. Технологична джаджа поскъпна | StandartNews.com

Чудите се дали трябва да побързате да си закупите нов външен хард диск?

 Вероятно да, ако съдим по прогноза на анализаторите, че NAND паметта ще поскъпне с още 50% или дори повече през следващата година, а това вещае скок в цените и на полупроводниковите дискове на нейна база.

Ако по-рано се говореше за увеличение на цените на NAND паметта с 10-20%, сега анализаторите от TrendForce прогнозират поскъпване от 11,5 пъти или дори повече. Твърди се, че производителите на памети ще продължат да повишават агресивно цените след дълъг период, в който бяха принудени да държат ниски цени, поради свръхпроизводство и слабо търсене.

SSD устройствата вече поскъпнаха, ако сравним текущите им цени с тези в началото на 2023 г. Но увеличението през 2024 г. ще бъде много по-голямо, според източници от индустрията.

Така например, моделът Crucial MX500 1 TB, който струваше $48 през септември, сега се продава за $65, отбелязва Tom’s Hardware в анализ на пазара. Ако увеличението от текущите стойности е около 50% през 2024 г., тогава обикновен 1 TB SSD ще струва около $100.

Нарастващите цени на NAND чиповете, които са в основата на полупроводниковите памети, ще се отрази на цените не само на самостоятелните SSD устройства, но и на продукти като смартфони, компютри и други, които използват такава памет – те също ще поскъпнат.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай