Голата истина за надценката на Apple

Какво е съотношението продажна цена и цена на дребно

Голата истина за надценката на Apple | StandartNews.com

Около смартфоните на Apple винаги витае съмнението, че компанията ги продава с огромна надценка. Повод за това дават оценките за себестойността на iPhone, която по правило е два пъти по-ниска от цената на дребно. Такъв е случаят и с новия флагман iPhone 15 Pro Max.

Себестойността на iPhone 15 Pro Max е само 558 щатски долара, според публикация в японското издание Nikkei, която се базира на експертни оценки за стойността на компонентите. Излиза, че новият топ смартфон на Apple е с 12% по-скъп за производство от миналогодишния флагман iPhone 14 Pro Max, което естествено го прави и най-скъпият телефон на производителя от Купертино.

Но по-интересното, разбира се – това, което вълнува широката публика – е сравнението на себестойността на продукта с цената на дребно. От разликата могат да се правят спекулации за надценката, с която Apple продава своите смартфони. Равносметката е, е че сумарната цена на компонентите на iPhone 15 Pro Max не достига дори половината от цената на дребно на смартфона, която е около $1200 за най-достъпната версия с 256 GB памет.

Това, според нас, не значи, че Apple продава с двойна надценка iPhone. В себестойността на устройството, изчислена на базата единствено на компонентите, не са включва множество други разходи, като най-очевидните за R&D инвестициите, самото производство и маркетингът. В конкурентната пазарна среда, където продуктите често са изравнени по качество, иновациите и маркетингът са тези, които накланят везните в полза на един или друг продукт.

Nikkei посочва основните фактори, влияещи върху увеличението на себестойността на iPhone 15 Pro Max – това са нова камера с 5x оптично увеличение, собствен чипсет Apple A17 Pro, базиран на усъвършенстван 3-нанометров производствен процес, и OLED дисплей с адаптивна честота на опресняване на изображението и тънки рамки.

Според японското издание, като цяло себестойността на смартфоните от семейството iPhone 15 е по-висока с 8-16% от миналогодишните модели. Най-малка разлика се наблюдава при модела iPhone 15 Pro – неговата производствена стойност е $523, което е с около 8% повече от себестойността на iPhone 14 Pro.

Себестойността на новия модел iPhone 15 Plus пък е $442, или с 10% повече от тази на миналогодишния iPhone 14 Plus. Най-съществена разлика се наблюдава при базовия модел iPhone 15, чиято себестойност е $442, а това е с 16% повече от себестойността на iPhone 14. Именно при този модел е най-голяма и разликата между цена дребно и себестойност – 53%.

 

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай