Главният изпълнителен директор на YouTube Сюзън Войчицки се оттегля след девет години начело

Главният продуктов директор Нийл Мохан ще поеме YouTube като старши вицепрезидент.

Главният изпълнителен директор на YouTube Сюзън Войчицки се оттегля след девет години начело | StandartNews.com

Сюзън Войчицки се оттегля като главен изпълнителен директор на YouTube след девет години начело. В писмо до служителите тя казва, че напуска, за да „започне нова глава, фокусирана върху своето семейство, здраве и лични проекти“.

Войчицки ще бъде заменен от Нийл Мохан, главен продуктов директор на YouTube. Мохан дойде в Google с придобиването на DoubleClick от технологичния гигант през 2007 г. и с нарастването на отговорностите стана старши вицепрезидент на дисплейните и видеореклами, преди да бъде повишен в настоящата си роля през 2015 г. Що се отнася до Войчицки, тя ще поеме „консултативна роля“ в Google и Alphabet, предлагайки съвети и насоки.

Войчицки работи като първия маркетинг мениджър на Google през 1999 г. и по-късно ръководи онлайн рекламния бизнес на компанията и оригиналната видео услуга. След успеха на YouTube в началото на 2000-те години, тя предложи Google да го купи.

В крайна сметка Google инвестира 1,65 милиарда долара за услугата през 2006 г., а Войчицки беше назначен за главен изпълнителен директор през 2014 г. Под нейно ръководство YouTube нарасна до над 2,6 милиарда активни потребители (от 1,1 милиарда през 2014 г.) – 80 милиона от които плащат за абонаментната услуга на платформата по $11,99 на месец.

Тя оглави абонаментната услуга на YouTube без реклами, YouTube Premium (известна преди като YouTube Red), и телевизионната услуга YouTube TV. 

Войчицки беше обявена за „най-важната личност в рекламата“, както и за един от 100-те най-влиятелни хора на Time през 2015 г. и описана в по-късен брой на Time като „най-влиятелната жена в Интернет“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай