Петък,

Главният изпълнителен директор на YouTube Сюзън Войчицки се оттегля след девет години начело

От: екип на Стандарт -
586
Главният изпълнителен директор на YouTube Сюзън Войчицки се оттегля след девет години начело
A
A
A

Сюзън Войчицки се оттегля като главен изпълнителен директор на YouTube след девет години начело. В писмо до служителите тя казва, че напуска, за да „започне нова глава, фокусирана върху своето семейство, здраве и лични проекти“.

Войчицки ще бъде заменен от Нийл Мохан, главен продуктов директор на YouTube. Мохан дойде в Google с придобиването на DoubleClick от технологичния гигант през 2007 г. и с нарастването на отговорностите стана старши вицепрезидент на дисплейните и видеореклами, преди да бъде повишен в настоящата си роля през 2015 г. Що се отнася до Войчицки, тя ще поеме „консултативна роля“ в Google и Alphabet, предлагайки съвети и насоки.

Войчицки работи като първия маркетинг мениджър на Google през 1999 г. и по-късно ръководи онлайн рекламния бизнес на компанията и оригиналната видео услуга. След успеха на YouTube в началото на 2000-те години, тя предложи Google да го купи.

В крайна сметка Google инвестира 1,65 милиарда долара за услугата през 2006 г., а Войчицки беше назначен за главен изпълнителен директор през 2014 г. Под нейно ръководство YouTube нарасна до над 2,6 милиарда активни потребители (от 1,1 милиарда през 2014 г.) – 80 милиона от които плащат за абонаментната услуга на платформата по $11,99 на месец.

Тя оглави абонаментната услуга на YouTube без реклами, YouTube Premium (известна преди като YouTube Red), и телевизионната услуга YouTube TV. 

Войчицки беше обявена за „най-важната личност в рекламата“, както и за един от 100-те най-влиятелни хора на Time през 2015 г. и описана в по-късен брой на Time като „най-влиятелната жена в Интернет“.


Всички новини от категория Технологии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com