Getty Images забрани съдържанието, генерирано от изкуствен интелект, поради опасения от съдебни действия

Главният изпълнителен директор на Getty Images Крейг Питърс обясни, че новата мярка е продиктувана от опасения относно законността на съдържанието

Getty Images забрани съдържанието, генерирано от изкуствен интелект, поради опасения от съдебни действия | StandartNews.com

Фотобанката Getty Images забрани качването и продажбата на изображения, създадени от алгоритми с изкуствен интелект (ИИ), като DALL-E, Midjourney и Stable Diffusion. По-рано по-малките платформи Newgrounds, PurplePort и FurAffinity също взеха подобни решения.

Главният изпълнителен директор на Getty Images Крейг Питърс обясни, че новата мярка е продиктувана от опасения относно законността на съдържанието, генерирано от изкуствен интелект, и от желанието да се защитят потребителите на сайта, съобщава The Verge. Разработчиците на генератори на изображения с изкуствен интелект уверяват, че технологията е напълно законна, но няма гаранция, че определени страни няма да оспорят този статут в съда. Алгоритми като " Stable Diffusion" се обучават на изображения, защитени с авторски права, включително платено съдържание от фотобанки, изображения от лични блогове за изкуство и снимки от новинарски сайтове.

Потреблението на такова съдържание за машинно обучение наистина е законно, но "творчеството" на изкуствения интелект често е наистина съмнително, както и правото да се печелят пари от тези изображения. Някои фотографи и художници, които са открили прилики с творбите си в продукти с изкуствен интелект, призоваха за нови правила, които да регулират тази област. От Getty Images не съобщават дали са се сблъсквали със съдебни дела във връзка с изкуствения интелект, но отбелязват, че броят на тези изображения в платформата е бил малък и забраната им ще помогне да се "избегне рискът за репутацията, марката и печалбите на [потребителите]".

Shutterstock, един от най-големите конкуренти на Getty Images, само частично ограничи присъствието на творби с изкуствен интелект в платформата, като намали видимостта им при търсене. FurAffinity забрани изцяло съдържанието, тъй като видя в него заплаха за хората на изкуството. Ръководителят на Getty Images не се притеснява от съдържанието с изкуствен интелект: според него изкуственият интелект просто помага за обогатяване на избора. Но разграничаването на тези изображения от "естествените" понякога е трудно. Ето защо управлението на платформата ще разчита на самите потребители да откриват креативността на ИИ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай