Германия пръска 20 милиарда евро субсидии, за да привлече производители на чипове

САЩ обаче ще изхарчат за това 52 милиарда долара

Германия пръска 20 милиарда евро субсидии, за да привлече производители на чипове | StandartNews.com

Макроикономическите трудности не пречат на германските власти да оценяват трезво рисковете, свързани със зависимостта на местната промишленост от доставките на полупроводникови компоненти, тъй като пандемията от недостиг на чипове им даде някои поуки. До 2027 г. германското правителство планира да предостави до 20 млрд. евро под формата на субсидии на компаниите, които изграждат предприятия за производство на чипове в Германия.

Това заключение прави Bloomberg, като обобщава наличната информация за бюджетните планове на Германия до 2027 г. Източникът на финансиране на тези проекти ще бъде т.нар. фонд "Климат и трансформация", който първоначално е създаден за нуждите на декарбонизацията на националната икономика, но в условията на бюджетен дефицит може да бъде адаптиран и за финансиране на проекти за изграждане на предприятия за производство на полупроводници в Германия. По-голямата част от субсидиите ще отидат при чуждестранни компании, но германските официални лица не са притеснени от това. Посоченият фонд ще разполага със средства в размер до 180 млрд. евро, но само част от тях ще бъдат насочени към нуждите на стимулиране на производството на чипове в Германия.

Съобщава се, че 10 млрд. евро до 2027 г. ще бъдат отпуснати на Intel Corporation, която ще изгради два завода за обработка на силициеви пластини в близост до Магдебург. По този начин държавните субсидии ще покрият около една трета от общите разходи на американската корпорация. Това напълно съответства на бизнес модела за разширяване на производствения капацитет, към който се придържа настоящият главен изпълнителен директор на Intel Патрик Гелсингер (Patrick Gelsinger).

Припомняме, че при изказването си на неотдавнашната тримесечна отчетна конференция представителите на TSMC не скриха намеренията си да изградят в Германия предприятие за производство на чипове по договор за нуждите на местната автомобилна индустрия. Фокусът върху зрялата литография в този случай донякъде намалява бюджета на проекта, затова Bloomberg смята, че при обща стойност на TSMC на ниво от 10 млрд. евро, половината от сумата ще бъде покрита от държавни субсидии.

Около един милиард евро могат да бъдат използвани за субсидиране на завода за производство на чипове на Infineon край Дрезден, като общият бюджет за строителството ще достигне 5 млрд. евро. Други 750 млн. евро могат да бъдат предоставени на съвместно предприятие между ZF и Wolfspeed за производство на силови полупроводникови компоненти на базата на силициев карбид, които са търсени в автомобилната индустрия. Bosch и GlobalFoundries също са готови да разширят своите мощности за производство на чипове в Германия, въпреки че предпочитат да не говорят много за съответните си планове, така че общата сума от 20 млрд. евро субсидии бързо ще намери благодарни получатели.

Германската инициатива не може да достигне американската програма за субсидии на стойност над 52 млрд. долара, която е предвидена за следващите пет години в рамките на така наречения "Закон за чиповете", но Япония е отделила само 14 млрд. долара за следващите няколко години, а Индия очаква да привлече инвеститори за изграждането на местни мощности за производство на чипове за сметка на субсидии на стойност 10 млрд. долара. На този фон германското правителство е щедро и може да претендира, че е организатор на една от най-големите програми за стимулиране в Европа. Като цяло властите в ЕС са готови да подкрепят местната полупроводникова индустрия, като до края на десетилетието отделят 43 млрд. евро, но с отделната си програма Германия неволно си отрежда централна роля. Полша, Франция, Италия и Испания също търсят субсидии от ЕС за изграждането на местни заводи за полупроводници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай