Франция дава 4000 евро на хора, които заменят колата си с електровелосипед

Парите са предназначени да стимулират хората да се откажат от замърсяващите видове транспорт

Франция дава 4000 евро на хора, които заменят колата си с електровелосипед | StandartNews.com

Правителството на Франция увеличи размера на субсидията, която предлага на хората, които заменят своите задвижвани с газ автомобили за електрически велосипеди до 4000 евро (приблизително 3976 долара) на човек. Парите са предназначени да стимулират хората да се откажат от замърсяващите видове транспорт в полза на по-чисти, по-екологични алтернативи.

Хората, които живеят в домакинства с ниски доходи в градски зони с ниски емисии отговарят на условията за пълната субсидия от 4000 евро, за закупуване на електровелосипед. (Традиционните, немоторизирани велосипеди също отговарят на условията за стимула.) Френските граждани с по-високи доходи могат да поискат по-малки субсидии.

Субсидията, която беше въведена за първи път миналата година, наскоро беше увеличена, след като стана ясно, че държавата трябва да се направи повече, за да се настигнат легендарните страни, обичащи велосипедите, като Холандия, Германия и Дания. Френското правителство заяви, че иска 9 процента от страната да преминат на велосипеди до 2024 г., в сравнение със само 3 процента сега. Холандия може да се похвали с огромните 27 процента в тази област.

Политиката е моделирана по изключително успешна програма в Литва , в която гражданите отговарят на условията за субсидия до €1000 (почти $994) за закупуване на нов електрически велосипед, скутер, мотопед, мотоциклет или дори кредити за обществен транспорт, след като заменят стария си автомобил.

Но Франция не харчи пари само за индивидуални стимули. Правителството на Еманюел Макрон също каза, че ще инвестира 250 милиона евро, за да направи Париж изцяло пригоден за велосипедисти. А кметът на града, Ан Идалго, спечели преизбирането си миналата година с обещанието да добави още 130 километра велоалеи, безопасни за велосипедисти през следващите пет години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай