ЕС одобри окончателно новите правила за общото зарядно устройство

Мярката влиза през 2024 г.

ЕС одобри окончателно новите правила за общото зарядно устройство | StandartNews.com

През 2024 г. портът USB-C ще стане задължителен за мобилни телефони, таблети и слушалки, продавани в ЕС. Това става факт, след като Съветът на ЕС одобри окончателно новите правила за общото зарядно устройство.

Правилата въвеждат изискване електронните устройства да бъдат зареждани с единно устройство и така да се намали изхвърлянето на електронни отпадъци. Новата мярка засяга мобилни телефони, таблети и четци, цифрови фотоапарати и конзоли за видеоигри, слушалки, безжични слушалки и преносими високоговорители, безжични мишки и клавиатури, преносими навигационни системи. Всички лаптопи също ще бъдат обхванати от тези нови правила 40 месеца след влизането им в сила.

Освен това на опаковките на електронните устройства трябва да бъде посочено дали попадат в обхвата на новите правила и дали може да се зареждат с единно зарядно. Потребителите получават право да избират дали да купят ново устройство без зарядно.

Новите правила ще влязат в сила 20 дни, след като бъдат обявени в Официалния вестник на ЕС. Прилагането им ще започне 24 месеца след влизането в сила.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай