Електрическият летящ автомобил XPeng X2 получи одобрение за изпитания в Китай

С пълно зареждане на батериите електрическият делтапланер може да лети 35 минути на височина до 1000 м

Електрическият летящ автомобил XPeng X2 получи одобрение за изпитания в Китай | StandartNews.com

Дъщерното дружество AeroHT на китайския автомобилостроител XPeng обяви, че Администрацията за гражданска авиация на Китай (CAAC) му е дала разрешение да лети с двуместния електрически летящ автомобил XPeng X2. Полетните тестове на електрическия самолет ще помогнат да се съберат данни за проектиране на превозно средство, което може да се движи по "пътища и на малки височини".

Първите публични полети на XPeng X2 се провеждат през октомври 2022 г. на изложение в Дубай. Прототипът е без колела и е малко вероятно да бъде годен за движение в сегашния си вид. Разрешението за летене на прототипа в Китай ще позволи да се съберат данни за следващия прототип X3, който се изгражда на базата на конвенционален автомобил. Разработчикът разкри първия полет на прототипа X3 през ноември.

XPeng X2 има каросерия от въглеродни влакна с размери 4,97 × 4,78 × 1,36 м. Широчината може да се намали до 1,95 м благодарение на сгъваемата рамка. Четири електрически двигателя, монтирани на релси, задвижват две витла с диаметър 1,83 м. Масата на автомобила е 560 kg. Максималното тегло при излитане е 760 kg.

С пълно зареждане на батериите електрическият делтапланер може да лети 35 минути на височина до 1000 м. Максималната скорост на полета достига 130 км/ч. Полетът може да се извърши в автоматичен или ръчен режим. Според плана на компанията основният начин на придвижване на "летящия автомобил" ще бъде движението на колела. Шофьорите ще прибягват до летене само в изключителни случаи, за да преодолеят труден терен.

Планира се прототипът XPeng X3 да бъде широко тестван през 2024 г., а масовото производство на летящия автомобил да започне през 2025 г. Според ръководството на компанията цената на автомобила няма да надхвърли 140 000 щ. долара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай