Ел Салвадор планира да създаде цял град, базиран на биткойн

В населеното място ще има дори електроцентрала, която да помага при добив на биткойни

Ел Салвадор планира да създаде цял град, базиран на биткойн | StandartNews.com

Правителството на Салвадор, което купи огромно количество биткойни през тази година няма да спре до тук. От малката държава обявиха, че криптовалутата ще има още по-голяма тежест в страна занапред.

Coindesk и BBC News съобщават, че президентът Наюб Букеле има планове за изграждане на цяло ново населено място, наречено Биткойн сити (град на биткойна). То ще се намира близо до вулкан по протежение на залива Фонсека, между Унион и Кочагуа. Мегаполисът ще има собствена геотермална електроцентрала, която ще подпомага добива на криптовалута. Жителите на града няма да плащат никакви данъци освен тези, свързани с „добавената стойност“, получена от криптовалутата.

Биткойн сити ще бъде във формата на монета и ще прилича на токен. Президентът Букеле не споделя за сега кога ще започне строителството на града. Заедно с него обаче той съобщи, че страната ще инвестира още 1 милиард долара. Половината ще отида са изграждане на инфраструктура, с която ще бъде добивана валутата, а с остатъка ще бъдат закупени още биткойни.

Администрацията на Букеле разчита на биткойн да стимулира икономическия растеж, независимостта и инвестициите. Анализатори обаче споделят мнение, че проектът е повече от рисков. Не е ясно колко голям ще бъде интересът на хората да заживеят в подобен град, въпреки наличните данъчни стимули. Цената на криптовалутата варира постоянно, което прави инвестицията в нея твърде рискова за цяла държава.

Повече новини от света на технологиите можете да видите в нашата рубрика Технологии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай