EK засилва контрола над големи онлайн платформи

Те трябва да съблюдават специалните задължения, които им налага Законът за цифровите услуги

EK засилва контрола над големи онлайн платформи | StandartNews.com

19 големи онлайн платформи, включващ Twitter, TikTok и основните услуги на Amazon, Apple, Google, Meta и (Microsoft), ще подлежат на засилен контрол от Брюксел от края на август и ще подлежат на по-строги правила, сред които и задължението за независим годишен одит, за да се гарантира, че се борят достатъчно ефективно срещу дезинформацията, омразата в мрежата и фалшификациите.В публикувания списък са включени пет услуги на гигантаGooglr: търсачка, картография  Maps, магазин за приложения (Play Store), онлайн продажби (Shopping) и видеа (Youtube).AliExpress, логистичната марка на китайския гигант в онлайн търговията Alibaba, социалната мрежа Snapchat, услугата за споделяне на снимки Pinterest, онлайн енциклопедията Wikipedia и европейският лидер в онлайн продажбите на модни стоки Zalando допълват списъка, пише БТА.

Те трябва напълно да съблюдават специалните задължения, които им налага Законът за цифровите услуги (DSA) и до 25 август да приведат практиките си в съответствие със закона.

Нарушителите са заплашени с глоба, която може да достигне 6 на сто от световния им оборот, а в случай на повторни сериозни нарушения и от временна забрана да упражняват дейността си в ЕС.

Междувременно британското правителство също представи днес проектозакон, който ще предостави по-голяма власт на регулаторите за защита на онлайн потребителите от онлайн измами и фалшиви новини и ще засили конкуренцията в областта на дигиталните технологии, предаде Асошиейтед прес.

Британският проектозакон за дигиталните пазари, конкуренцията и потребителите предвижда да бъдат предоставени на регулаторните органи повече правомощия, за да намалят господстващата роля на технологичните компании под заплахата за глоби на стойност до 10 на сто от годишните им приходи.

Според предложенията от онлайн платформите и търсачките може да се изисква да предоставят на конкурентите си достъп до данните им или да бъдат по-прозрачни относно начина, по който магазините им за приложения или търговски площадки работят.

Новите правила, които все още трябва да преминат през законодателен процес и да си гарантират парламентарно одобрение, ще се прилагат за компании с глобални приходи от 25 милиона британски лири или приходи от 1 милиард британски лири във Великобритания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай