Дубай ще има роботизирани таксита през 2023 година

Компанията Cruise скоро започва картографирането на града

Дубай ще има роботизирани таксита през 2023 година | StandartNews.com

Компанията за автономни превозни средства Cruise, подкрепена от General Motors и Honda, скоро ще започне да картографира улиците на Дубай с помощта на два електрически автомобила Chevrolet Bolt с оборудване за автономно управление на Cruise, съобщават от Дубайската служба за пътища и транспорт (RTA). Компанията планира да пусне първата си безпилотна таксиметрова услуга извън САЩ през следващата година.

Cruise вече обяви, че роботизираната му таксиметрова услуга в Дубай ще използва Cruise Origin - специално проектиран изцяло електрически автомобил без волан и педали. Поставена е и цел до 2030 г. флотилията от роботизирани таксита на Cruise в Дубай да бъде попълнена с 4000 единици Cruise Origin. Въпреки това, според говорител на фирмата, в момента компанията не разполага с нито един Origin в експлоатация. Ето защо е вероятно първоначално услугата в Дубай да използва модифицирани електрически автомобили Chevrolet Bolt.

През април миналата година Cruise подписа споразумение за партньорство с RTA за стартиране на услугата роботакси като част от плана на владетеля на ОАЕ шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум за постигане на 25-процентов дял на безпилотния автомобилен транспорт в общия транспорт в Дубай до 2030 г. Cruise е избран за изключителен доставчик на роботизирани таксиметрови услуги в Дубай до 2029 г.

Електрическите автомобили Chevrolet Bolt с оборудване Cruise първоначално ще извършват картографски операции в Джумейра - жилищен район на Дубай, разположен по протежение на бреговата линия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай