Понеделник,

Дубай ще има роботизирани таксита през 2023 година

От: Кристиан Антонов -
565
Дубай ще има роботизирани таксита през 2023 година
A
A
A

Компанията за автономни превозни средства Cruise, подкрепена от General Motors и Honda, скоро ще започне да картографира улиците на Дубай с помощта на два електрически автомобила Chevrolet Bolt с оборудване за автономно управление на Cruise, съобщават от Дубайската служба за пътища и транспорт (RTA). Компанията планира да пусне първата си безпилотна таксиметрова услуга извън САЩ през следващата година.

Cruise вече обяви, че роботизираната му таксиметрова услуга в Дубай ще използва Cruise Origin - специално проектиран изцяло електрически автомобил без волан и педали. Поставена е и цел до 2030 г. флотилията от роботизирани таксита на Cruise в Дубай да бъде попълнена с 4000 единици Cruise Origin. Въпреки това, според говорител на фирмата, в момента компанията не разполага с нито един Origin в експлоатация. Ето защо е вероятно първоначално услугата в Дубай да използва модифицирани електрически автомобили Chevrolet Bolt.

През април миналата година Cruise подписа споразумение за партньорство с RTA за стартиране на услугата роботакси като част от плана на владетеля на ОАЕ шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум за постигане на 25-процентов дял на безпилотния автомобилен транспорт в общия транспорт в Дубай до 2030 г. Cruise е избран за изключителен доставчик на роботизирани таксиметрови услуги в Дубай до 2029 г.

Електрическите автомобили Chevrolet Bolt с оборудване Cruise първоначално ще извършват картографски операции в Джумейра - жилищен район на Дубай, разположен по протежение на бреговата линия.


Всички новини от категория Технологии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички