Документ на ФБР показва колко лесен е достъпът до криптирани данни

Бюрото има „задни врати“ до повечето популярни приложения

Документ на ФБР показва колко лесен е достъпът до криптирани данни | StandartNews.com

В наши дни повечето компании, разработващи приложения за чат, рекламират пред своите потребители, че комуникацията между тях е криптирана и неприкосновена за трети страни. Документ на Федералното бюро за разследване на САЩ обаче показва, че това не отговаря напълно на истината. Първоначално получен от Rolling Stone, той разкрива какви данни може да получи ФБР от приложенията за съобщения като Signal, WhatsApp и iMessage на Apple.

Въпреки твърденията на Apple, че техният iMessage е абсолютно неприкосновен, това е една от най-лесните за пробив криптирани системи за съобщения. Според ФБР, правоприлагащите органи могат да получат достъп до цялата информация за абонатите. В зависимост от ситуацията, те биха имали достъп и до 25 дни история в iMessage от определени номера. Бюрото разполага с всички резервни копия на дадено устройство, стига да има съдебна заповед. Освен това всички архивни копия в iCloud, направени от съобщения, могат да бъдат предадени на правоприлагащите органи.

Друг популярен софтуер за чат WhatsApp също разполага с множество настройки, ориентирани към поверителността. Подобно на iMessage, ФБР може да получи достъп до основните записи на абонатите, ако има заповед. С нея може да се предоставя пряк път до информация, включително и за блокирани потребители. Бюрото може да провери дори контактите в адресната книга на потребителя.

Други услуги за съобщения, включени в документа, са Wechat, Viber, Telegram, Signal, Line и Wickr. Във всички тях е създаден достъп, който може да се използва от властите. Въпросът на специалисти е дали през него не могат да се включат и трети страни.

Много хора разчитат на тези приложения, за да защитят ежедневните си разговори с близки от любопитни рекламодатели или измамници. Документът на ФБР не представя каквато и да е оценка на риска, на който са изложени данните на тези хора. Това обаче повдига някои въпроси относно цялостната им сигурност в тези приложения.

Ако за ФБР е толкова лесно да получи достъп до личните разговори, тогава колко лесно би било измамници да направят същото?  Специалисти коментират нуждата на правоприлагащите органи за преглеждане на съобщенията в някои ситуации. Въпреки това задните вратички и достъп до криптираните приложения, все пак създават много неясноти за сигурността на потребителите.

Още Технологични новини

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай