Чип вместо батерия в смартфонa и таблета

С него мобилните устройства ще се зареждат за минути и ще поевтинеят

Чип вместо батерия в смартфонa и таблета | StandartNews.com

Нови чипове да заместят батериите на мобилните устройства, обещават учени от университета Вандербилт в Нашвил, Тенеси. Според тях изобретението ще направи смартфоните и таблетите по-леки, по-тънки и най-важното - по-евтини, тъй като ще могат да работят и без познатите ни литиево-йонни или други типове батерии.
-------------------------------
Чиповете ще съхраняват директно електрическия заряд на устройствата, благодарение на т. нар. суперкондензатор от силиций. Той ще може лесно да се интегрира в чиповете и да ги захранва с електрически заряд, като премахва нуждата от батерия, твърдят учените. Освен че е по-компактно, новото изобретение има още едно голямо предимство - издържа няколко милиона цикъла на презареждане, или 1000 пъти повече в сравнение с обикновените батерии.

Суперкондензаторите могат също да се зареждат и разреждат само за няколко минути, така че "съживяването" на телефона вече няма да отнема часове, както досега. Суперкондензаторите обаче отстъпват на съвременните литиево-йонни батерии по плътност на заряда и освен това са твърде големи. Ето защо не са разпространени в потребителската електроника. Учените от Вандербилт под ръководството на Кери Пинт твърдят, че могат да преодолеят това ограничение.

Изобретателите са направили кондензатора от порест силиций, като така се увеличава повърхността, върху която се натрупват йони, с цел да се повиши плътността на заряда. Съответният материал е изработен в лабораторни условия чрез гравиране на силициевата подложка. След това учените са нанесли върху материала слой графен с дебелина няколко нанометра, като така са повишили с два порядъка плътността на съхранявания заряд в сравнение с материалите без покритие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай