Boeing тества безпилотен F-16

Южна Корея реши да рестартира търга си за закупуване на изтребители

Boeing тества безпилотен F-16 | StandartNews.com

Вашингтон. ВВС на САЩ и Boeing са провели успешно първо изпитание на изтребител Ф-16, управляван само от наземен контрол, предаде Би Би Си.

Двама пилоти-изпитатели са управлявали самолета от наземна контролна станция във военната база „Тиндал" в щата Флорида.

Самолетът е излетял успешно, извършил е серия симулационни маневри, достигнал е свръхзвукова скорост, преди да бъде приземен – всичко това без пилот в кабината.

Успешното изпитание, извършено на 19 септември, поставя основата за създаването на модифицирани изтребители Ф-16, които ще могат да се използват за оръжейни тестове и подготовка на пилоти.

Компанията „Боинг" е модифицирала шест изтребителя Ф-16, за използване в програмата.

Междувременно, Южна Корея реши да рестартира търга си за закупуване на изтребители, съобщи Би Би Си. Досега Boeing се смяташе за фаворит за спечелване на сделката, тъй като предложенията на американския гигант Lockheed Martin и на европейския EADS надвишаваха предвидения от Сеул бюджет от 7.7 милиарда долара.

Офертата на Boeing е за изтребители F-15, но днес южнокорейските власти обявиха, че искат по-модерни самолети от пето поколение. Възобновеният търг вероятно ще отнеме една година.

Според информации в местните медии по-рано този месец 15-ма бивши главнокомандващи от военновъздушните сили са подписали петиция, призоваваща правителството да не сключва сделката с Boeing.

От компанията казаха, че са разочаровани от решението на Сеул.

Предложението на Lockheed Martin е за стелт-изтребители "F-35 Мълния II", а това на EADS – за Eurofighter Typhoon. Според анализатори рестартирането на процеса поставя в най-добра позиция Lockheed Martin. Въпреки че производството на техния F-35 Мълния II" беше белязано от забавяния в графика и превишаване на предвидените разходи, той се смята за много по-напреднал в технологичен аспект от своите предшественици. Япония, Италия и Великобритания вече са направили поръчки на този изтребител.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай