Bitcoin падна до най-ниското си ниво от средата на юни и продължава да пада

Експертите твърдят, че 90-дневната волатилност на биткойн и етериум е спаднала до многогодишно дъно от съответно 35% и 37% през тази седмица

Bitcoin падна до най-ниското си ниво от средата на юни и продължава да пада | StandartNews.com

Биткойн падна под 28 хил. долара, всички останали криптовалути също бяха подложени на натиск поради подновените опасения на инвеститорите за състоянието на икономиката на САЩ. Спадът започна след публикуването на протокола от заседанието на Федералния резерв на САЩ през юли, в който бяха изразени опасенията на длъжностните лица за нарастваща инфлация, което може да доведе до по-нататъшно повишаване на лихвените проценти.

На заседанието на централната банка през юли Фед повиши основния лихвен процент до най-високото му равнище от повече от 22 години. Сега пазарите се надяват, че централната банка няма да променя лихвените проценти отново през тази година. В отговор фондовият пазар се понижи за втори пореден ден, а доходността по 10-годишните американски държавни облигации достигна най-високото си ниво при затваряне от 2008 г. насам.

Корелацията на биткойна с акциите е на най-ниското си ниво от две години насам според Coin Metrics, въпреки че през 2022 г. тя достигаше рекордно високи стойности в отговор на кампанията на Фед за повишаване на лихвените проценти с цел ограничаване на инфлацията.

"Макар че инфлацията сама по себе си може да бъде аргумент в полза на растежа на криптоактивите, заедно с инфлацията идват и други аспекти като намален апетит за риск от страна на инвеститорите, които се страхуват от рецесия и избягват биткойна като по-рисков актив", обясни ситуацията Силвия Яблонски, главен инвестиционен директор на Defiance ETFs.

Експертите твърдят, че 90-дневната волатилност на биткойн и етериум е спаднала до многогодишно дъно от съответно 35% и 37% през тази седмица. Те също така смятат, че връщането на биткойн към 30 000 долара в края на юни "се случи при малък обем, така че ралито нямаше голяма сила". Очакваният дебют на борсово търгувания фонд bitcoin-ETF в САЩ, един от най-големите положителни катализатори за криптовалутите, беше отложен, което също намали интереса на инвеститорите към криптоактивите. Към момента на публикуване на новината обменният курс на биткойна е 27 800 щатски долара.

Няколко водещи по пазарна капитализация криптоактиви, включително монетите BNB на Binance, XRP на Ripple, както и Solana и Polygon, се понижиха с повече от 1% в четвъртък.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай