Сряда,

Безпилотни високопроходими автомобили се учат да шофират без карти и GPS

От: Кристиан Антонов -
Безпилотни високопроходими автомобили се учат да шофират без карти и GPS
A
A
A

Програмата RECER, стартирана преди две години от американската Агенция за перспективни изследователски проекти в областта на отбраната (DARPA), достигна до междинно заключение. Мащабни полеви тестове на автопилоти за високопроходими превозни средства в извънпътни условия са планирани за тази пролет. Разработчиците от Вашингтонския университет първи публикуваха видеоклип, в който се подготвят за изпитания в пресечена местност, при които автопилотът разчита единствено на сензорни системи без карти или GPS.

Инженерите показаха три двуминутни видеоклипа на движението на SUV по тестовата писта. Екипът на Вашингтонския университет използва автомобил Polaris RZR S4 1000 Turbo. Превозните средства използват комплекти от камери, лидар и радар като сензори, за да предават информация за трасето на софтуерните модули.

Видеоклипът на екипа на Вашингтонския университет за изпитания на автопилот при офроуд е заснет през февруари тази година в рамките на подготовката за състезание под надзора на DARPA.

Програмата RECER има за цел да ориентира автомобилите SUV с автопилот в терени без достъп до GPS сигнали или точни цифрови карти. Разработката би трябвало да доближи появата на автопилоти за военни превозни средства, които биха могли да поемат управлението или функциите на асистент на водача в трудни условия. Ако се съди по представените видеоклипове, автопилотите са доста добри в шофирането по дупки, локви и неасфалтирани пътища.

По-големи тестове на автомобилите трябваше да се проведат през март тази година, но все още няма информация за тях. Заедно с екип от Вашингтонския университет, екипи от Университета Карнеги Мелън и НАСА са приети в програмата RECER (Robotic Autonomy in Complex Environments with Resiliency).


Всички новини от категория Технологии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички