Астрономите са объркани - телескопът "Хъбъл" е заснел мистериозна междугалактическа експлозия

LFBOT са пълна загадка и се характеризират с бърза еволюция, липса на абсорбционни или емисионни линии в синия спектър в ранните етапи и ярко излъчване в рентгеновата и радиообластта

Астрономите са объркани - телескопът "Хъбъл" е заснел мистериозна междугалактическа експлозия | StandartNews.com

Космическият телескоп "Хъбъл" е заснел изображение на мощна междугалактическа експлозия, която озадачава астрономите. Основните хипотези свързват подобни събития с унищожаването на звезди от черни дупки или сливането на неутронни звезди. Този инцидент повдигна нови въпроси в разбирането на астрономическите явления и подчертава многостранния характер на неизследвания космос.

Неотдавна телескопът "Хъбъл" стана свидетел на необичайна космическа експлозия, която създаде ярка светкавица между две галактики на повече от 3 милиарда светлинни години от Земята. Този оптичен взрив, който се превърна в едно от най-ярките избухвания на синя светлина във Вселената, продължи само няколко дни, превръщайки се в нов пример за рядко космическо явление - светлинни бързи сини оптични преходи (LFBOT).

LFBOT са пълна загадка и се характеризират с бърза еволюция, липса на абсорбционни или емисионни линии в синия спектър в ранните етапи и ярко излъчване в рентгеновата и радиообластта. Позицията на всяка линия в светлинния спектър зависи от енергията на прехода, а ширината и височината на линията могат да предоставят информация за температурата, плътността и други свойства на излъчващото или поглъщащото вещество. Високата оптична яркост и бързото разпадане правят ЛФБОТ редки и загадъчни класове астрофизични явления.

Първият известен LFBOT е открит през 2018 г. и е наречен "Крава" (AT2018cow). Тя се намираше в спиралния ръкав на галактика, отдалечена на 200 милиона светлинни години, и беше 100 пъти по-ярка от обикновена свръхнова и показваше активност в радиовълни, ултравиолетови и рентгенови лъчи. Ако това е била свръхнова, поведението ѝ е изключително необичайно, тъй като обикновено свръхновите остават ярки в продължение на седмици или дори месеци и имат добре дефиниран спектър. Кравата обаче избледня след няколко дни.

Новата LFBOT, открита от обсерваторията Zwicky Transient Facility (ZTF) в Паломар, Калифорния, на 10 април и наречена "Кравата" (AT2023fhn), се превърна в нова загадка за астрономите. Според телескопа Gemini South в Чили температурата на "Szczegol" е била 20 000 градуса по Целзий - много по-ниска от тази на някои масивни звезди и много по-ниска от тази на свръхновите.

Това, което прави Чегъл уникален, е местоположението му - в междугалактичното пространство, на около 50 000 светлинни години от една голяма спирална галактика и на 15 000 светлинни години от една малка галактика, за разлика от предишните ЛФБОТ, които се намираха директно в спиралните ръкави на галактиките. Това драстично променя начина, по който астрофизиците мислят за възможната природа на едно вече рядко срещано явление.

Ашли Кримс, изследовател в Европейската космическа агенция (ЕКА) и водещ автор на новата статия за наскоро открития LFBOT, подчертава: "Колкото повече научаваме за LFBOT, толкова повече ни изненадват. Доказахме, че ЛФБОТ могат да се появят на значително разстояние от центъра на най-близката галактика, а местоположението на Чехъл не съответства на това, което очакваме от всеки вид свръхнова."

Крим и нейният екип са се съсредоточили върху две възможни версии за случилото се. Едната е, че Пуп е светкавица, причинена от разкъсване на звезда от черна дупка със средна маса, 100 или няколко хиляди пъти по-голяма от масата на Слънцето. Смята се, че черните дупки със средна маса се намират в ядрата на някои кълбовидни звездни купове, които се крият в покрайнините на галактиките.

Според друга теория "Пришълецът" би могъл да е резултат от сблъсък между две неутронни звезди (или понякога неутронна звезда и черна дупка). В бъдеще Креймс планира да използва мощната оптика на космическия телескоп "Джеймс Уеб" (JWST), за да търси подобни купове на същото място като "Szczegol".

Това откритие повдига повече въпроси, отколкото дава отговори, и изисква по-нататъшни изследвания за изясняване на природата на това мистериозно космическо явление. Всяко ново откритие в тази област ни подтиква да преосмислим вече известните факти и теории, разширявайки границите на разбирането за Вселената.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай