Вторник,

Апарат на НАСА регистрира най-силния трус. Каква е мистерията?

От: Рачо Рачев -
1942
Апарат на НАСА регистрира най-силния трус. Каква е мистерията?
A
A
A

Космическият апарат "ИнСайт" на НАСА регистрира най-силния трус, отчитан на Марс или която и да било друга планета, с магнитуд 5,0, съобщи ЮПИ.

"ИнСайт" е на Марс от края на 2018 г. Той има много чувствителен сеизмометър, за да изследва вътрешността на планетата.

Предишният най-силен трус беше регистриран на Марс миналия август. Той беше с магнитуд 4,2.

"Откакто инсталирахме сеизмометъра на Марс през декември 2018 г., очакваме "големия трус", каза Брус Бенърд, главен изследовател в Лабораторията за реактивни двигатели в Пасадена. "Този трус несъмнено ще даде нов поглед към планетата. Учени ще анализират данните и ще научават нови неща за Марс с години", разкри той.

Преминавайки през материала в кората, мантията и ядрото на Марс, сеизмичните вълни се променят по начини, които дават възможност на изследователите да определят дълбочината и състава на тези слоеве.

Апаратът "ИнСайт" е от програмата "Дискавъри" на НАСА, която изследва детайлно Марс. Той вече работи с по-малко енергия заради нормалното запрашване на слънчевите панели. Това може да сложи край на мисията тази година.

Роботът събира сеизмична и метеорологична информация за Марс и прави изследвания с нагреваемата си сонда. "ИнСайт" направи множество невероятни снимки и открития. През април 2019 г. апаратът регистрира за първи път трус на Червената планета.


Всички новини от категория Технологии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията