Американската армия ще ползва очила с добавена реалност на Microsoft

Пентагонът планира да похарчи 21,9 млрд. долара, за да снабди армията със 121 000 високотехнологични тактически очила

Американската армия ще ползва очила с добавена реалност на Microsoft | StandartNews.com

Microsoft планира да достави на Пентагона до 31 юли подобрена версия на армейските тактически очила с добавена реалност IVAS 1.2 (Integrated Visual Augmentation System) на базата на AR-модела HoloLens за тестване от войниците, съобщи Bloomberg. Според резултатите от тестовете ще бъде решено дали до 2025 г. тези устройства да започнат да се използват в армията на САЩ, или договорът с Microsoft ще трябва да бъде отменен.

По данни на компанията, партидата от 20 носими устройства ще бъде доставена 3 месеца по-рано от предвиденото. Съобщава се, че в края на август два отряда американски военнослужещи ще тестват надеждността на IVAS 1.2, възможността устройството да се използва в условия на слаба осветеност, както и въздействието на използването му върху благосъстоянието на войниците, тъй като предишните версии на тактическите очила предизвикваха замайване и гадене при използването им.

"Тази първоначална оценка на работата на системата има за цел да гарантира, че инженерингът се извършва по график и отговаря на проектните цели", заявиха от Пентагона пред Bloomberg.

Ако резултатите от тестовете са положителни, може да бъде взето решение за започване на използването на IVAS 1.2 в армията на САЩ, което ще открие възможност за финансиране на закупуването на тактически очила от Microsoft. Междувременно Конгресът на САЩ не бърза да отпусне средства за доставки на IVAS 1.2, като изчаква тактическите очила да бъдат доведени до съответното ниво. През следващото десетилетие Пентагонът планира да похарчи 21,9 млрд. долара, за да снабди армията със 121 000 високотехнологични тактически очила, резервни части и помощно оборудване.

Ако първоначалните тестове са успешни, Пентагонът ще сключи договор с Microsoft между юли и септември следващата година за производството на допълнителна партида носими устройства за втората фаза на тестване. Ако и втората фаза на тестване е успешна, тя ще бъде последвана от пълномащабно полево изпитание на тактическите очила между април и юни 2025 г., по време на което през следващите няколко месеца ще бъде взето окончателно решение за използването на устройството в бойните части.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай