Amazon е на крачка от обещаните доставки с дронове

От компанията очакват зелена светлина от Федералната авиационна администрация.

Amazon е на крачка от обещаните доставки с дронове | StandartNews.com

Amazon предприема стъпки за стартиране на дълго отлагания си проект за доставка на стоки с дронове. Компанията обяви, че ще пусне първата си услуга за доставка с дронове в град Локфорд, Калифорния, по-късно тази година, след като получи зелена светлина от Федералната авиационна администрация.

Ако регулаторното одобрение премине, това ще бъде важен етап за Amazon, който обещава подобна стъпка с доставката от почти десетилетие. Компанията има някои големи неуспеха, включително катастрофи и доклади за предполагаеми пропуски в безопасността. Но сега Amazon е уверен, че е готов.

От компанията твърдят, че по-късно тази година жителите на Локфорд ще бъдат първите, които ще получат пакети за доставка Prime, доставени в задните им дворове чрез дрон. „Хиляди“ артикули отговарят на условията за доставка с дронове – въпреки че Amazon не уточнява какъв тип артикули могат да бъдат поръчани. 

Amazon казва, че също така разработва технология за подобряване на избягването на препятствия, както на земята, така и във въздуха, и работи върху това да даде възможност на своите дронове да работят отвъд визуалната линия на видимост (BVLOS), което е технически термин, описващ работата на дронове на разстояния извън нормалния видим обхват на пилота.

Джеф Безос за първи път обяви 30-минутни доставки с дронове през 2013 г. През 2019 г. компанията визуализира редизайн на своя дрон за доставка Prime Air, който има способността да лети вертикално, и намекна за стартиране на доставки с дронове по-късно същата година – обещание, което остана неизпълнено.

Програмата срещна куп проблеми през последните години, включително пет срива в рамките на четиримесечен период на тестовата площадка на компанията в Пендълтън, Орегон. Някои бивши служители казаха пред репортери, че програмата е била прибързана и че работниците, които са изразили опасения за безопасността, са били уволнени. От Amazon твърдят обаче, че безопасността е основен приоритет.

Доставките с дронове трябваше да революционизират движението на стоки из градовете, като компании като Amazon, Wing и Uber обещаха да създадат мащабни операции в близко бъдеще. Вместо това технологията се фокусира главно върху малки по мащаб експерименти, доставяйки ваксини и кръв до отдалечени места. В САЩ доставката с дронове обикновено е ограничена до по-малките градове, където използването на земята е по-малко пренаселено и сложно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай