Зверствата в Изюм. Зеленски заговори за рашисти

Ще има ли нов международен трибунал

Зверствата в Изюм. Зеленски заговори за рашисти | StandartNews.com

Разкритията за зверствата в Изюм продължават. Украинските власти есхумират  телата от масовите гробове, открити в отвоювания град. Според официални източници там  са погребани стотици. Украинският президент Володимир Зеленски обвини руските въоръжени сили, че масово са прибягвали до мъчения в доскоро окупираната от тях част от Харковска област.

Представители на Службата за спешна помощ и полицейски експерти и следователи работят в гората край Изюм, като правят оглед на телата, някои от които са на украински войници, други на цивилни. Открити са още доказателства, че хората, чиито тела бяха намерени в масовия гроб, са били изтезавани. А в освободени градове и села на Харковска област са открити над десет помещения, приспособени за мъчения. Това каза в късното си обръщение президентът на Украйна Володимир Зеленски:

"Мъченията са били широко разпространена практика в териториите, окупирани от Русия. Така са правили нацистите. Така правят и рашистите. Но и на тях ще им бъде търсена отговорност по същия начин - както на бойното поле, така и в съдебните зали."

Чешкото председателство на Съвета на ЕС призова за създаване на нов международен трибунал, който да установи истината за случилото се в Изюм и на други места в Украйна, където има съмнения за военни престъпления.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай