Знакова среща! Байдън и Нетаняху в Ню Йорк

Министър-председателят е поканен в Белия дом

Знакова среща! Байдън и Нетаняху в Ню Йорк | StandartNews.com

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху проведе днес дългоочакваната си среща с американския президент Джо Байдън - първата, откакто Нетаняху пое поста начело на дясното твърдолинейно правителство на Израел в края на миналата година, предадоха Асошиейтед прес и БТА.

Агенцията отбелязва, че през годините Нетаняху е бил често гост на Белия дом, а израелските лидери обикновено са били канени в рамките на няколко седмици след началото на мандата си.

Дългото забавяне при организирането на срещата с Байдън и решението на Белия дом да я направи в кулоарите на тазгодишната сесия на Общото събрание на ООН, а не във Вашингтон, бяха широко интерпретирани като знак за недоволството на САЩ от новото правителство на Нетаняху, отбелязва АП.

След края на срещата обаче Белият дом съобщи, че Байдън е поканил Нетаняху да посети Вашингтон преди края на тази година, предаде Ройтерс.

В същото време той отново е изразил своето безпокойство във връзка с фундаменталните промени в демократичната система на Израел, пише още в изявлението.

Байдън откри срещата, като заяви, че отношенията на САЩ с Израел са "непоклатими". Но той каза също така, че ще обсъдят "отстояването на демократичните ценности, които са в основата на нашето партньорство, включително контрола и баланса".

"Ще говорим по някои трудни въпроси", каза американският президент.

Във встъпителните си думи Нетаняху на свой ред подчерта общите цели на двете страни.

"Под ръководството ви като президент можем да постигнем исторически мир между Израел и Саудитска Арабия", каза той на Байдън.

Нетаняху добави, че ще отстоява демократичните ценности въпреки предложените от него промени в израелската съдебна система.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай