"Златна зора" ще участва на изборите в Гърция

"Златна зора" ще участва на изборите в Гърция | StandartNews.com

Атина. Гръцкият Върховен съд разреши на ултра - националистическата партия Златна зора да участва в изборите за Европейския парламент този месец, предаде Би Би Си.

Златна зора в момента е обект на наказателно разследване. Шест от нейните депутати, включително и нейния лидер, са в затвора в очакване на съдебен процес по обвинения, включващи убийство, палеж и изнудване.

Партията влиза в парламента за първи път през 2012 г., на фона на общественото недоволство от имиграцията и кризата на работни места.

Мнозина описват партията като "нео-нацисти". Партията настоява, че тя не прегърнала нацистката идеология. Прокуратурата определи "Златна зора" като военнизирана престъпна организация.

Решението на съда идва въпреки призивите тази формация да бъде забранена.

Върховният съд на Гърция одобри 43-те партии, които ще участват в изборите за Европейски парламент, насрочени в страната на 25 май. Процедурата по принцип е рутинна, но гражданин поиска "Златна зора" да бъде изключена от участие в изборите, тъй като нейните ръководители са разследвани за поредица нападения срещу имигранти и политически противници.

Очаква се крайнодясната партия да се представи добре на изборите за Европейски парламент, които в Гърция ще бъдат произведени едновременно с тези за местни органи на властта. Това става в условия на тежка икономическа криза и сурови мерки за икономии, в резултат на които много гърци изпаднаха в затруднено положение.

Проучванията на общественото мнение отреждат на парламентарно представената "Златна зора" между трето и пето място в европейските избори. Евентуално силно представяне на крайнодясната формация ще е сериозно предизвикателство за управляващата крехка коалиция на водещите гръцки партии - консервативната "Нова демокрация" и социалистическата ПАСОК.

Съдебното разследване срещу "Златна зора" започна след ареста през септември на неин привърженик, който призна, че е убил с нож музикант антифашист.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай