Взривът в Румъния. Гръмна и скандал за обезщетения

Над 8,5 милиона евро са поискани от собствениците на газовата станция

Взривът в Румъния. Гръмна и скандал за обезщетения | StandartNews.com

Обезщетение за над 8,5 милиона евро от собствениците на взривената газова станция са поискали местните жители на румънската община Креведия , информира Диджи24. До момента 81 от засегнатите от експлозията са завели граждански искове за покриване на щетите.

Прокурорите настояват за удължаване на заповедите за арест на двамата собственици на компанията собственик на станцията за пропан-бутан, която се взриви.

„Прокурорът по делото в отдел „Съдебно-криминални разследвания” поиска удължаване на мярката за неотклонение спрямо двамата обвиняеми, управители на търговско дружество, разследвани за извършване на престъплението "умишлено унищожаване, довело до бедствие", за срок от 30 дни, от 6 октомври 2023 г. до 4 ноември 2023 г.“, се казва в информация на Главната прокуратура, изпратена до медиите.

Разследващите заявяват, че "обвиняемите, в продължение на най-малко три години, систематично насърчават в рамките на компанията оперативна политика с многократно нарушаване на законовите разпоредби относно извършването на доставка, транспорт, пренос и съхранение на пропан-бутан, като всички те се извършват за парични цели, като се противопоставят на административните решения, прилагани от публичните органи с надзорни и контролни правомощия по въпроса, и недопустимо абдикират от елементарните правила, които трябва да се спазват при извършване на тази дейност".

От прокуратурата твърдят, че в резултат на експлозията в Креведияса загинали петима души, 56 са с телесни повреди, шест къщи са напълно разрушени, 83 къщи са частично разрушени. Нанесени са значителни материални щети  на специалните автомобили на екипите за интервенция и на оборудването им, както и на стоки и материали, разположени в радиус от около един километър и половина.

Прокурорите са установили, че по делото има 158 потърпевши лица, от които до момента са изслушани 90, "на които са нанесени физически, материални и/или морални вреди от деянието, за което е постановено наказателно преследване", пише БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай