Жена с историческо постижение в турските военноморски сили

Биографията ѝ изобилства с интересни факти

Жена с историческо постижение в турските военноморски сили | StandartNews.com

На последното заседание на Висшия военен съвет на Турция една жена, Гьокчен Фърат, бе повишена в звание адмирал. Така тя стана първата жена адмирал в историята на турските въоръжени сили и военноморския флот.

Естествено,че подобно звание за жена предизвиква интерес навсякъде, не само в Турция. Биографията ѝ изобилства и с интересни факти.

45-годишната в момента Фърат взима с отличие изпитите за прием в медицинската академия "Чапа", но се отказва и кандидатства за прием във Военноморската академия, където също влиза с отличен успех.

“Има много лекарки, включително военни, но да си офицер е друго нещо. Моята цел беше непременно да стана офицер, което е много по-различно. Така че това си беше мой личен избор. Избрах да стана морски офицер, защото морската служба е по-оригинална и по-интересна, защото си в постоянна връзка с морето, постоянно си на рейс”, сподели тя в интервю преди време.

2004 г. е паметна за нея, защото тогава е назначена за командир на военен кораб, което е първото по рода си назначение на жена командир в турския флот. Служи на турския линеен крайцер "Явуз".

Следва повишение в ранг щабен полковник в командването на Военноморските сили, а след 30 август, когато новите висши командири в турската армия ще поемат постовете си, ще е единствената жена сред висшите генерали в турските военновъоръжени сили.

Фърат припомня, че първият випуск с жени офицери в Турция е бил през 1996 г. “Смятам,че тепърва в Турция ще се говори все повече за жени офицери. Да бъдеш офицер в Турция е почетна, красива професия. Също така е нова за жените. Турските  въоръжени сили са много уважавана институция. Исках да съм част от тази институция и затова се посветих на нея. Когато бях малка не пропусках церемониите на 30 август, Празника на победата, който е патронен празник на нашата армия и много ми харесваха. Толкова много обичам военноморската служба, че дори оставих медицината заради нея. И не съжалявам”, казва тя, пише БТА.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай