Жан-Пол Белмондо. Великолепният

Той е национално съкровище, написа за него Макрон. Легенда го нарече Никита Михалков

Жан-Пол Белмондо. Великолепният | StandartNews.com
  • Той е национално съкровище, написа за него  Макрон. Легенда го нарече Никита Михалков
  • Играл е в над 80 филмаи има над 40 роли в театъра

Великолепният. Професионалистът. Ас на асовете. Всяко от тези заглавия на филмите му може да бъде добавено към името на великия актьор Жан-Пол Белмондо, който ни напусна на 6 септември 2021 г. На 88 г. той почина в дома си в Париж, "заобиколен от своите близки", потвърдиха от семейството.

Публиката го обожава, макар че творческите му награди бяха малко. Филмите му са емблематични, а сянката му бе над киното в продължение на 50 години. Не бе красавец, често играеше лошо момче, но най-красивите жени падаха в негов плен. С неподражаемото си изражение той превърна престъпниците, в които често се превъплъщаваше на екрана, в съблазнителни и неудържими герои.Жан-Пол Белмондо? се ражда на 9 април 1933 г. в парижкото предградие Ньой сюр Сен в семейството на скулптор. В училище не му вървяло, предпочитал да е на ринга с боксови ръкавици или на игрището за футбол. Но мечтата му е да стане актьор.Записва се да учи драматично изкуство в парижката Консерватория и само няколко години по-късно вече е готов за бъдещите си успехи.Ненавършил 27 години, Жан-Люк Годар му поверява главна роля във филма "До последен дъх".

Справя се добре и поканите за други филми не закъсняват. След това участва във философския филм на Жан-Пиер Мелвил - "Приест" (1960) и в криминалето Fingerman (1963). С филма си "Човекът от Рио" той преминава в сферата на по-комерсиалните филми.В една от незабравимите киноленти - "Борсалино" /1970/, Белмондо си партнира с друг колос на френското кино - Ален Делон.

Двамата участват и в "Бащи трепачи" (1998). Те често са представяни като съперници в киното, но това е погрешно, защото двамата са съвсем различни.Когато научи за смъртта на Жан-Пол, Ален Делон не можа да сдържи емоциите си. "Напълно разбит съм", каза с треперещ глас той. "Нямаше да е лошо, ако си бяхме тръгнали заедно", добави 85-годишният актьор.До средата на 80-те образите на героите на Белмондо са главно авантюристи или цинични герои. Филмите му са изпълнени с опасни каскади, които почти винаги изпълнява сам. Сериозните му роли се отличават с драматична дълбочина, а комедийните му са оцветени фин хумор.

С напредването на възрастта, Белмондо се концентрира в работата си в театъра, където постига големи успехи. Основният му мотив за това е, че не иска хората да го запомнят като дядка в киното.Белмондо е играл в над 80 филма и има над 40 роли в театъра.През 1953 се жени за Елодия Константин, от която има три деца: Патрисия (1958), Флоранса (1960) и Пол (1963). Пол става пилот от Формула 1, а Патриция умира през 1994 при пожар. През 1966 след афера с Урсула Андрес, разкрита от пресата, Белмондо и Елодия се развеждат.През 1989 на Откритото първенство на Франция Белмондо се запознава с Натали Тардиве, за която се жени през 2002 година. На 13 август следващата година се ражда четвъртото му дете - Стела. На 8 август 2001 г. по време на почивка в Корсика Белмондо получава масиран кръвоизлив в мозъка, вследствие на което се парализира дясната половина от тялото му и той губи говора си. Но проявява силна воля, възстановява се от инсулта и шест години по-късно се завръща с филма си "Мъж и куче".Чарът на Белмондо е толкова голям, че когато се появил на кинофестивала в Кан след болестта, никой не е забелязал, че физически той вече не е в същата форма както едно време. Феновете му продължили да гледат на него като на кумира на френското кино.

  • Другите за него

Френският президент Еманюел Макрон отдаде почит на легендарния актьор. "Той завинаги ще си остане Великолепният (б. ред.: по аналогия с едноименния френски филм от 1973 г. с участието на актьора). Жан-Пол Белмондо бе национално съкровище", написа Макрон в Туитър.Национално поклонение за актьора бе на 9 септември в мемориалния комплекс Дом на инвалидите в Париж."Той още приживе стана легенда", каза за френския актьор 75-годишният режисьор Никита Михалков. Жан-Пол Белмондо "бе забележителен актьор, цяла епоха, легенда. Той отвори нова страница след филма от 1960 г. "До последен дъх" на режисьора Жан-Люк Годар", коментира Михалков.

10 незабравими цитата на актьора

  •   Винаги съм искал да играя. Никога не съм желал да бъда джентълмен, който да решава нещо си  Да се страхуваш е най-лошият от всички грехове
  •   Живея в настоящия момент. И това е красиво  
  •   Когато снимам дадена сцена, аз ставам себе си - живея със секундите, играя с момента
  •   Няма специална тайна за дълголетие. Аз просто искам животът ми да продължи, колкото е възможно по-дълго. Искам да живея
  •   Ако една жена се предаде твърде лесно, после организира съпротива с диверсионни методи
  •   Жените след тридесетте се намират в най-добрата си форма, но мъжете след тридесетте са твърде стари, за да го разберат
  •   Жената е единственият подарък, който увива себе си
  •   Изкушението е парфюм, който вдишваш, докато не поискаш да имаш целия флакон

5 от най-големите му филми

  •   "До последен дъх" /1960/Под режисурата на Жан-Люк Годар сюжетът разказва за Мишел, дребен престъпник, преследван от парижката полиция. По време на бягството си от закона той среща красивата американка Патриша (Джийн Сибърг) и любовната история започва.
  •   "Лудият Пиеро"Още един от ранните иконични филми на Белмондо, този път редом до Ана Карина. История за една дива любов, която не търпи скучния живот в Париж, и поема на пътешествие към Средиземноморието.
  •   "Леон Морен, свещеник"Една от по-различните роли на Жан-Пол, който го показват като красивия джентълмен, който е и в реалния живот. Френският драматичен филм е заснет през 1961 година и въпреки че е един от първите 10 филма на актьора, той показва майсторството на играта му.
  •   "Борсалино"Филмът, който събра Жан-Пол Белмондо и Ален Делон, е сниман през през 1969 г. в Марсилия. Той ни кара да се влюбим в чаровните, но опасни френско-италиански гангстери.
  •   "Страх над града"Френският криминален филм, който ще бъде запомнен с невероятната игра на Белмондо. В лентата екшън сцените не липсват, а всички от тях Белмондо изпълнява сам.

Култови реплики на филмовите му герои

  •   "Ако не обичате морето, ако не обичате планината, ако не обичате града, тогава се разкарайте", казва героят му във филма "До последен дъх" на Люк Годар
  •   "Когато 130-килограмовите типове казват нещо, 60-килограмовите ги слушат", казва персонажът му от филма "100 000 долара на слънце" на Анри Верньой
  •   "Знаете ли каква е разликата между глупака и крадеца? Крадецът понякога си почива", заявява персонажът му в "Гиньоло" на Жорж Лотнер,
  •   "Най-добрият начин да накараш всички да вярват, че знаеш всичко, е никога да не изглеждаш изненадан", казва героят му в лентата "Пътят на едно разглезено дете" на Клод Льолуш.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай