Зетят на Тръмп с план за 50 млрд. в Палестина

Джаред Къшнър ще представи своята програма, сравнявана с плана "Маршъл", на конференция в Бахрейн

Зетят на Тръмп с план за 50 млрд. в Палестина | StandartNews.com

Зетят на Доналд Тръмп има план за десетки милиарди инвестиции в Палестина, съобщи Нова тв. 

Джаред Къшнър, който освен съпруг на дъщерята на американския президент, заема и поста на негов съветник за Близкия Изток, изложи своята инвестиционна програма. 

Планът се казва "С мир към просперитет". Той ще бъде представен официално на конференция в Бахрейн на 25 и 26 юни и предвижда инвестиции за 50 милиарда долара в инфраструктурата на Палестина и икономиките на съседните арабски държави.

Планът обаче не съдържа политическо решение на блокираните преговори между израелци и палестинци. Това накара много политици и обществени фигури в арабския свят автоматично да отхвърлят предложеното от Къшнър и Тръмп.

"Според мен всичко, което казват, е лъжа. Ако съберат 50 милиарда, те ще отидат в джобовете на Джаред Къшнър. Предложените проекти ще се отлагат, а арабските страни ще бъдат разделени от интересите около тези проекти. Изглежда, че американците се опитват да ни угояват, както храниш овцата, преди да я заколиш за празника", коментира Абас Заки, представител на Фатах.

"Разговорите в Бахрейн не са реални. Този Къшнър е търговец и новак в политиката. Всичко, което казва, вероятно не идва от него. Идва от Нетаняху. Щом Бенямин Нетаняху поиска нещо, Тръмп го превръща в реалност", каза Зухаир Хатиб, жител на Витлеем.

"Смея се, когато го атакуват като "Сделката на века", защото това ще бъде "Шансът на века", ако имат куража да се възползват от него.", коментира в отговор  Джаред Къшнър амбициозния план на президента Доналд Тръмп за уреждане на продължаващият десетиления наред проблем със съдбата на палестинците.

Планът предвижда 179 инфраструктурни и бизнес проекти на обща стойност 50 млрд. долара за срок от 10 години.

"Ройтерс" разпространи първите подробности, след две интервюта със зетя на американския президент и запознаване с докуменните за международния форум. Къшнър сравнява начинанието с Плана "Маршал" за възстановяване на Европа след Втората световна война. Разликата е, че тогава парите дойдоха от бюджета на САЩ, а сега бремето трябва да се поеме от други държави.

Тръмп "би направил голяма инвестиция в плана", ако има добър механизъм за управлението му, казва  Къшнър, но не посочва конкретни цифри.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай