Зеленски получи голяма новина от Южна Корея

Президентът на Сук-йол зарадва украинския си колега

Зеленски получи голяма новина от Южна Корея | StandartNews.com

Президентът на Южна Корея Юн Сук-йол заяви пред украинския си колега Володимир Зеленски в Киев, че Сеул ще предостави на Украйна по-голям пакет от военна и хуманитарна помощ,  предаде Ройтерс. 

Юн Сук-йол пристига в Украйна, след като участва в срещата на върха на НАТО в Литва и посети Полша тази седмица, където изрази солидарност с Украйна и проучи начини, по които може да ѝ бъде оказана подкрепа в борбата срещу руското нахлуване.

В качеството си на съюзник на САЩ и на все по-активен износител на оръжия, Южна Корея отново е подложена на натиск да предоставя оръжия на Украйна. Досега южнокорейското правителство не се поддава на този натиск, като се фокусира върху хуманитарната и финансовата помощ, тъй като се опасява от влиянието на Русия върху Северна Корея, отбелязва Ройтерс, пише БТА.

Днес Юн заяви съвместна пресконференция със Зеленски, че Южна Корея планира "повече военни доставки" за Украйна и освен това ще изпрати и хуманитарна помощ в размер на 150 милиона долара. Южнокорейският президент не уточни какво ще включва новият пакет от военна помощ. 

На брифинга стана ясно и че южнокорейското правителство планира да си сътрудничи с Киев за изграждането на инфраструктура, като за целта Сеул може да отпусне облекчени заеми.

"Обсъждаме всичко, което е важно за нормалния и безопасен живот на хората", каза Зеленски и благодари на Юн за "мощната" подкрепа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай