Вторник,

Зеленски прати войски на границата с Беларус, какво става

От: Агенция Стандарт -
1414
Зеленски прати войски на границата с Беларус, какво става
A
A
A

Беларус заяви, че голяма група украински войски се намира в близост до границата ѝ, и предупреди, че това представлява заплаха за нейната сигурност, съобщи Ройтерс, предава БТА.

"В момента значителна групировка на украинската армия е съсредоточена в непосредствена близост до беларуско-украинския участък на държавната граница", каза министерството на отбраната в публикация в Teлеграм.

"Вероятността от въоръжени провокации, които могат да ескалират в гранични инциденти, е висока от дълго време насам", се казва в съобщението, в което се добавя, че Минск ще предприеме "мерки за адекватна реакция", но ще действа по сдържан начин.

Ройтерс не успя да провери незабавно ситуацията на границата.

Беларус позволи на Русия да използва територията ѝ при инвазията в Украйна преди година, а президентът Александър Лукашенко заяви миналата седмица, че страната му е готова да го направи отново, отбелязва агенцията.

От месеци Киев изразява опасения, че Беларус може да се присъедини към войната на страната на Русия - потенциална заплаха, която принуждава Киев да пренасочи войски за защита на северната част на Украйна, докато воюва с Русия на изток и на юг.

Лукашенко твърди, че Беларус би се включила във войната само ако бъде нападната от Украйна.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com