Защо МОСАД проспа атаката на Хамас? Две причини

Започна най-мащабното разследване в Израел

Защо МОСАД проспа атаката на Хамас? Две причини | StandartNews.com

Защо МОСАД проспа военната агресия на Хамас, взела стотици жертви и цивилни заложници? Това е най-задаваният въпрос, както в Израел, така и в целия свят. Най-подготвената разузнавателна служба, с най-широката мрежа от агенти бе изненадана в събота.

Представители на израелското правителство са съобщили пред ВВС, че започва голямо разследване за това как израелското разузнаване не е забелязало предстоящата масивна и добре координирана атака на "Хамас".

"Ще продължи с години", коментирал един от източниците на британската медия.

Израелските разузнавателни служби контролират мрежа от информатори в палестински фракции, в Ливан, Сирия и други страни. Израелските разузнавателни служби ликвидираха терористични лидери, но сега не можаха да предотвратят масирана инвазия на ислямски бойци.

Две причини за подценяването на ситуацията изтъкват анализатори. Първата е, че високопоставени представители на израелското разузнаване не са си направили сметката правилно - миналата седмица те решиха, че бойците на Хамас ще искат да избегнат ескалация на военните действия, пише израелският вестник Haaretz.

"Длъжностните лица по сигурността заключиха, че Хамас иска да избегне пълномащабна война с Израел. Длъжностните лица казаха, че Хамас не иска да застраши минали постижения, които са подобрили живота на жителите на Газа", казват авторите.

Втората са преговорите за внос на работници. Миналата седмица с посредничеството на Египет вярваха преговори за внос на работници от Ивицата Газа. Палестинската автономия се е съгласила, Израел също. Три дни по-късно идва атаката на Хамас – изключително добре подготвена, с масирано струпване на оръжия по границата.

Защо израелското разузнаване не е предвидило това, пита BBC.

"Нямаме представа как е могло да се случи това. Това е точно реакцията, която израелските официални лица дадоха днес в отговор на въпроса защо израелското разузнаване е сгрешило", отбелязват журналистите.

Израел може би има най-обширната и добре финансирана разузнавателна служба в Близкия изток. Тя има информатори и агенти в палестински групи, в Ливан, Сирия и други страни, подчертават наблюдатели.

"В миналото израелските сили за сигурност са извършвали точно определени във времето убийства на екстремистки лидери, като са знаели отблизо всичките им маршрути на пътуване. Понякога те са правили това с удари с дронове и експлодиращи мобилни телефони", съобщава BBC.

Камери и сензори за движение са монтирани по граничната ограда между Ивицата Газа и Израел. Редовни армейски патрули следят ситуацията. Бойците на Хамас обаче просто я унищожиха с булдозери, пише изданието.

Не е изненадващо, че израелските медии задават спешни въпроси на военните и политическите лидери на страната си за това как всичко това може да се случи на 50-ата годишнина от друга изненадваща атака срещу Израел, войната Йом Кипур през октомври 1973 г.

"Израелски официални лица обявиха началото на голямо разследване; според тях въпросите ще се повдигат години наред", заключиха журналистите.

Припомняме, че Съединените щати декларираха готовността си да окажат подкрепа на Израел, за да се защити от атаките на бойците на Хамас. Пентагонът ще работи за предоставяне на необходимата помощ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай