Как Меркел отново скочи на върха

Канцлерът на Германия отново със същата позиция за бежанците

Как Меркел отново скочи на върха | StandartNews.com

Пет години след като Германия противоречиво прие стотици хиляди мигранти, канцлерът Ангела Меркел заяви, че ще направи същото отново. Това пишат журналистите Изабел Льо Паж и Фамке Колбърн за агенция „Франс прес“ в своя статия, представена от БГНЕС.

"Бих взела по същество същите решения", каза Меркел на годишната си лятна пресконференция в Берлин в отговор на въпроса дали съжалява за политиката си от 2015 г. да запази границата отворена за наплив на лица, търсещи убежище.

"Когато хората стоят на германско-австрийската граница или унгарско-австрийската граница, към тях трябва да се отнасят като към човешки същества", каза тя.

Повече от един милион души са подали молби за убежище в Германия през 2015-2016 г. по време на ключовия момент в 15-годишното управление на Меркел. Вълната дълбоко поляризира Германия и подхрани възхода на крайнодясната партия Алтернатива за Германия, отслабвайки позицията на Меркел у дома.

Но в момент, в който 66-годишната лидер-ветеран наближава края на четвъртия си мандат, нейното справяне с пандемията от коронавирус даде неочакван тласък на популярността й. В скорошно проучване на „Infratest Dimap“ 71% от анкетираните заявяват, че са „много доволни“ или „доволни“ от работата на Меркел. АзГ, от друга страна, наблюдава намаляващи рейтинги по време на пандемията.

„Невероятно е да видим колко бързо могат да се променят нещата“, отбелязва Ханс Ворлендер, професор по политика в университета в Дрезден. „Като правило кризите винаги са момент на крах за властимащите.“

Гласоподавателите са очаровани от "рационалността, спокойствието и самочувствието на Меркел по време на кризата", отбелязва той. Нейните смирени молби към германската общественост да помогне за борбата с вируса бяха приети добре, защото те "не бяха мачо демонстрация на власт, а изпълнени с емпатия", каза той.

Дебатът около миграцията стана дълбоко раздвояващ, погълна доверието на обществото в Меркел и дори доведе до това крайнодясна партия, антиислямската, антиимиграционната АзГ, да придобие значимо присъствие в парламента за първи път от нацисткия режим.

Някои властимащи бяха смазани и канцлерът беше обвинена за "хаотичната" ситуация, дори в нейните консервативни редици.

По последно проучване, около половината от мигрантите, пристигнали в Германия по време на кризата, сега са заети – данни на Института за изследване на заетостта (IAB), съответстващи на история за успех. Днес Меркел посочи успехите при интегрирането на бежанците на пазара на труда и в германското общество

. „Въпреки това темата ще продължи да ни вълнува и ще остане такава през следващите години“, каза тя. "Работата по миграцията... не е довършена. Това ще бъде постоянна тема на 21 век."


 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай