Четвъртък,

Защо Индонезия мести столицата си

От: Стандарт, снимка economic.bg -
A
A
A

Стряскаща прогноза за бъдещето на столицата Джакарта е накарала правителството на Индонезия да обяви, че мести столицата си. 

Температурите в последните години се повишават глобално, а морското равнище нараства. Ниско разположените крайбрежни градове вече страдат от опустошителни наводнения и работят, за да намерят творчески решения за борба с нарастващите приливи и отливи.

Някои градове потъват поради увеличаване на морското равнище, бавно навлизащо в техните брегове, докато други потъват поради прекомерното изпомпване на подземни води, което създава промяна в налягането и обема, което кара земята да потъне.

Наскоро наводнения заляха и столицата на Индонезия - Джакарта, поради което президентът на страната обяви намерение да премести главния град на друго място, пише economic.bg.

Джакарта потъва до 6.7 инча годишно поради прекомерното изпомпване на подземните води, което създава промяна в налягането и обема, което пък кара земята да потъне. Голяма част от града може да бъде под водата до 2050 г.

Индонезийското правителство наскоро одобри план за преместване на столицата на 100 мили от сегашното ѝ местоположение на остров Ява, за да защити своите 10 милиона жители от повече наводнения. Този ход ще отнеме около 10 години и ще струва 33 млрд. долара.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички