Защитниците на Тръмп зажалиха за изборите

Продължава процесът за импийчмънт пред Сената

Защитниците на Тръмп зажалиха за изборите | StandartNews.com

Ако Доналд Тръмп бъде отстранен от поста си, това ще бъде намеса в предстоящите избори и "много опасен прецедент", оплакаха се адвокатите на американския президент в процеса за импийчмънт пред Сената.

По-рано тази седмица представителите на Демократическата партия, които изпълняват ролята на прокурори, заявиха, че Тръмп трябва да бъде отстранен, защото е насърчил Украйна да се намеси в изборите в САЩ, като открие компрометиращи материали за бившия вицепрезидент Джо Байдън. В събота защитата на президента се опита да обърне този аргумент срещу тях.

"Въпреки приказките за намеса в изборите, те са тук, за да извършат най-сериозната намеса в избори в американската история и ние не можем да позволим това", предупреди Пат Сиполини, който ръководи защитата на държавния глава. Той добави, че ако сенаторите признаят президента за виновен и го отстранят от заеманата длъжност, ще лишат гласоподавателите от правото им да изразят мнението си за Тръмп на президентските избори на 3 ноември.

Разследването на контактите на Тръмп с Украйна не е имало за цел изясняване на истината, а е било политически мотивиран опит за отстраняване на президента от заеманата длъжност, твърди още защитата на Тръмп. Въпреки че президентът е обвиняемият в процеса, адвокатите му показаха ясно, че смятат да представят процедурата за импийчмънт като продължение на разследванията, които се водят откакто той встъпи в длъжност - включително това за евентуални връзки между предизборния му щаб и Русия.

Заседанието на Сената продължи само два часа - далеч по-кратко от речите на обвинителите. Защитата запазва основните си аргументи и за утрешното заседание.

Сенатът е под контрола на републиканците, които разполага с 53 от общо 100 места, а за отстраняване на президента е необходимо мнозинство от две трети от сенаторите. Републиканците сред тях заявиха, че защитата вече е разбила аргументите на демократите.

До президентските избори обаче остават по-малко от 300 дни, така че дебатите същевременно са и битка за спечелване на общественото мнение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай