Заподозрян за Немцов се взриви с граната

Заподозрян за Немцов се взриви с граната | StandartNews.com

Повдигнаха обвинения на двама от петимата арестувани, единият си призна убийството

Московски съд повдигна днес обвинения на двама заподозрени за убийството на руския опозиционер Борис Немцов, предаде ТАСС. Днес броят на задържаните за покушението, извършено на метри от Кремъл в нощта на 27 февруари, достигна петима души. Заподозрян за съучастие в убийството пък се самовзриви с граната в Грозни, предаде Интерфакс. Мъжът бил блокиран от полиция и хвърлил една граната към полицейските служители, а с втората е ликвидирал себе си. Преди това правоохранителните органи в Чечения съобщиха, че жител на Грозни е оказал съпротива в многоетажен блок. Според съобщението на МВР той е получил рани още при тази граната. Никой от полицаите не е пострадал.

Днес съдът в район Басмани в Москва постанови, че петимата заловени за убийството на Немцов остават в ареста до 28 април. Срещу Заур Дадаев и Анзор Губашев днес бяха предявени обвинения.

"Анзор Губашев и Заур Дадаев са обвиняеми", съобщи прессекретарят на съда Анна Фадеева. "Молбите за разглеждане на процесуални действия по техните дела ще се разглеждат отделно", добави тя.

Двамата бяха доведени в съда под строга охрана, а мерките за задържането им бяха гледани поотделно. Според съда Дадаев, който е роден в Ингушетия, е признал участието си в убийството на Немцов пред разследващите. За това сочели и събраните доказателства от разследващите. Единствените думи на Дадаев по време на заседанието бяха, че очаква законът да бъде спазен и че обича пророка Мохамед. Дадаев обясни, че живее в Ингушетия и в момента няма постоянна работа и не е семеен. Десет години е служил в чеченските правоохранителни органи. Според съдията Анзор Губашев е отрекъл пред разследващите участие в убийството на Немцов. Обвиняемият криеше лицето си с лист хартия по време на заседанието. Останалите трима задържани за убийството на Немцов са Хамзад Бахаев (45 г.), Тамерлан Ескерханов (34 г.) и братът на Анзор Губашев - Шагид (31 г.). Те са заподозрени за съучастие в убийството и за незаконно притежаване на оръжие и боеприпаси. По време на заседанието за задържането на тримата за постоянно стана ясно, че Бахаев и Ескерханов са арестувани в неделя в Поодмосковието. Шагид Губашев е задържан заедно с брат си Анзор в Ингушетия ден по-рано. И петимата задържани отричат да са участвали в покушението, а защитата им ще обжалва съдебното решение за арест до 28 април.

"Не съм извършил това престъпление, имам проблеми със здравето", заяви Губашев пред съда. Бахаев пък твърди, че е узнал за убийството на Немцов от медиите, когато бил в дома си. Той заяви, че има шест деца и призова да бъде освободен. Естерханов от своя страна каза, че в момента на убийството е бил на работа и че има свидетели, които могат да потвърдят това.

Заур Дадаев служил в чеченски батальон

По информация на властите в Ингушетия преди десетина години призналият участие в убийството на Немцов Заур Дадаев е бил боец от чеченските правоохранителни органи. Това обаче не бе потвърдено от чеченските власти. Дадаев е служил в батальон "Север", който днес е част от структурите на МВР на Чечения. Това е част, създадена през 2006 г. под личното покровителство на президента Рамзан Кадиров. Първоначално задачите й са да патрулира и разузнава. Днес обаче тя вече е част от структурите на МВР на Чечения, числеността й се е удвоила до над 700 души. През 2010 г. батальон "Север" е преобразуван в 141-и специален моторизиран полк "Ахмат-Хаджи Кадиров", базиран в Грозни и попълван с наборници. Правозащитници твърдят, че подобно и на други подразделения, батальонът е участвал в незаконно задържане и разпити на хора, които с нещо не са допаднали на ръководството на Чечения. Дадаев до неотдавна е живеел в чеченската столица Грозни в казарма на МВР. Братята Губашеви и Дадаев са родени през 80-те години в чеченски родове, които до 60-те години са живели в Итум-Калинския район на републиката, а след това са се преместили в Малкобегския район на Ингушетия. И тримата са отраснали без бащи, а според майката на Дадаев те са втори братовчеди.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай