Започва надпреварата за Нобеловите награди

Започва надпреварата за Нобеловите награди | StandartNews.com

279 са кандидатурите за приза за мир, днес дават отличието за медицина

Днес започва обявяването на Нобеловите награди. Първата награда ще бъде за най-големите постижения във физиологията или медицината, а носителят на Нобеловата награда за мир ще бъде обявен на 10 октомври. Сред предложените кандидати за този приз са папа Франциск, пакистанската тийнейджърка Маляля Юсуфзай, дръзнала да се противопостави на талибаните и станала обект на покушение от тяхна страна. Предложен е и Едуард Сноудън, разкрил тайните на американските програми за електронно следене.

Тази година в Нобеловия комитет са получени рекордните 279 кандидатури за отличието за мир. Пълният списък се пази в тайна до официалното обявяване на призьорите, но някои имена се разкриват от тези, които са ги предложили.

Например Кристиан Берг Харпвикен, директор на Института за изследвания на мира в Осло, е един от малкото, които дори разпространиха списък със своите фаворити за престижното отличие за мир. Той поставя на първо място папа Франциск, следван от Сноудън, чиято кандидатура може да породи полемика, защото мнозина в САЩ го смятат за предател и нарушител на американските закони.

Ако петимата членове на Нобеловия комитет постигнат съгласие за присъждането на наградата на Сноудън, който получи убежище в Русия, това ще подчертае тяхната независимост, писа норвежкият сайт "Нобелиана". Експертите от букмейкърската къща "Пади Пауър" също приемат най-много залози за папа Франциск.

Норвегия обмисля да внесе промени в структурата на петчленния Нобелов комитет, съобщи АП. Според критици престижният комитет не трябва да включва в състава си само пенсионирани норвежки политици, а и представители на други обществени сфери, дори чужденци.

За първи път ги дават през 1901 г.

Първите Нобели са присъдени през 1901 г. Тогава те са се равнявали на 30 заплати на университетски професор. Но наред с парите Нобеловата награда носи на притежателя си международна известност и слава.

В бурно развиващия се ХХ век Нобеловият комитет невинаги съумява да отличи най-достойните учени. Парадоксален пример за това е откривателят на Периодичната система на химическите елементи Менделеев. Въпреки че е номиниран през 1906 г. за наградата по химия, Шведската кралска академия възразява. Тази намеса се дължи на силното влияние на шведския химик Сванте Арениус, нобелист по химия за 1903 г. за теорията на електролитната дисоциация. Менделеев е бил сред критиците на тази теория.

Любопитно е присъждането на Нобеловата награда по физика на Алберт Айнщайн. Някои членове на комитета са се отнасяли доста скептично към неговата Обща теория на относителността. Един от тях дори публично заявил, че като е завещавал наградите си, Алфред Нобел едва ли е имал предвид "спекулации като тази". Но Айнщайн е имал по-голям шанс от Менделеев. Отложеното през 1921 г. награждаване все пак се е състояло през 1922 г.

Големи спорове са предизвиквали и наградите по литература. Много често там се намесват и съображения от геополитически и политически характер.

Благородното дело на Нобел също не е застраховано срещу критики. Те са насочени главно към усъвършенстване на институцията.

Силно недоволство предизвиква и фактът, че такава важна основна наука, като математиката, не е включена в завещанието на Нобел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай