Започва 24-часова стачка в публичния сектор на Гърция

Започва 24-часова стачка в публичния сектор на Гърция | StandartNews.com

Атина. Работещите в публичния сектор в Гърция са започнали двадесет и четири часова стачка в знак на протест срещу продължаващите съкращения в държавните разходи, предаде Би Би Си.

Очаква се да бъде нарушена работата на болници, данъчни служби, затвори и археологически обекти.

Работниците протестират срещу мерките за строги икономии, включително намаляване с 40% на заплатите и пенсиите.

Стачката съвпада с посещение в страната на международните кредитори на Гърция - Европейската комисия, Европейската централна банка и Международният валутен фонд, които трябва да проверят напредъка на реформите в публичния сектор.

Главната федерация на труда ГСЕЕ обяви, че се солидаризира със синдиката на гръцките енергетици за продължаване на протестните действия срещу плановете за разпродажба на 30 на от акциите на силно задлъжнялата електрическа компания. Стачкуващите в нея бяха принудени да се завърнат по работните си места, след като правителството обяви гражданска мобилизация.

Междувременно основната опозиционна партия - радикалната левица СИРИЗА, изрази надежда, че ще даде резултат подетата от нея инициатива за събиране на 120 подписа от представените в парламента политически сили за стартиране на процедура за свикване на референдум във връзка със законопроекта за приватизацията на електрическата компания.

До момента независими депутати, представители на формацията "Независими гърци", и Демократичната левица ДИМАР са дали положителен отговор. Очаква се тя да бъде подкрепена и от Комунистическата партия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай