Започва процесът по импийчмънт на Тръмп

В Сената се очаква продължителен дебат за конституционната съобразност на процеса

Започва процесът по импийчмънт на Тръмп | StandartNews.com

Историческа втора процедура по импийчмънт срещу бившия американски президент Доналд Тръмп започва днес. В Сената се очаква продължителен дебат за конституционната съобразност на процеса, предаде БНР.

Първото гласуване ще е по въпроса дали Конституцията позволява бивш президент да се подлага на такъв процес. Ако това бъде прието с обикновено мнозинство, процесът продължава.

По-рано лидерите на демократите и републиканците в Сената се споразумяха да дадат по 16 часа на обвиняващите и на защитата на Тръмп да изложат своите аргументи. Самият Тръмп отказа да се яви и даде показания по време на процеса.

Oчакванията са основните разисквани тези да са дали е легално поставянето на бивш президент в процедура по импийчмънт и дали Тръмп може да използва Първата поправка в Конституцията (за свободата на словото - б.р.) като защита. Тръмп е обвиняван, че с думите си на 6-и януари умишлено е подстрекал щурма, при който негови съмишленици атакуваха сградата на Американския конгрес – атака, при която загинаха петима. Адвокатите на бившия президент категоризираха процеса като неконституционен и определиха като „абсурд“ опитите той да бъде обвиняван за насилието.

Тръмп е първият американски президент, който е в процедура по импийчмънт за втори път и също първият, който е в тази процедура след края на мандата му. Ако бъде признат за виновен, Тръмп няма да може да заема обществени длъжности.

Процесът ще започне в 20 часа българско време и се очаква да приключи в края на седмицата.

Признаването на Тръмп за виновен изисква мнозинство от две трети в Горната камара на Американския конгрес, което означава, че е необходимо 17 републиканци да гласуват с 50-те демократа там – нещо, което за момента няма индикации да се случи.

Президентът Джо Байдън отказа да се изкаже по темата, като поясни, че това е работа на Сената.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай