Дойде Свещеният месец за мюсюлманите. Какво се случва в Турция

Тазгодишният месец Рамазан е на фона на разрушителните земетресения в Южна Турция

Дойде Свещеният месец за мюсюлманите. Какво се случва в Турция | StandartNews.com

85-милионна Турция отбелязва свещения месец за мюсюлманите Рамазан, наричан още оруч. Снощи във всички джамии на страната, начело с "Ая София" и "Султан Ахмед" (Синята джамия), се отслужи първият намаз на свещения месец.

На разсъмване днес милиони турци станаха от сън, за да седнат на трапезата за първата традиционна мюсюлманска закуска - сахур, с която започна традиционният ритуал на месеца на постите.

Оручът продължава до залез слънце. През целия ден спазващите го се въздържат от поемане на храна и течности. След залез слънце топовен салют и призив на ходжата от джамията обявява края на оруча за деня и приканва правоверните мюсюлмани на първата рамазанска вечеря, наречена ифтар.

Ифтарът е традицията на Рамазана. Трапезата се отрупва с редица традиционни вкусотии - задължително се поднася супа, фурми, маслини, погача, пастърма, постни и месни ястия, десерти, чай и кафе. На ифтара се събират семейства, близки, приятели, колеги. Ифтарът започва с чаша вода и фурми.

След това се посещава джамията, където се отслужва теравих намазъ. Единствено в този молитвен ритуал участват жени. По принцип във всекидневния намаз, който се извършва пет пъти на ден, участват само мъже.

Телевизионните канали предлагат многобройни религиозни програми. Освен религиозни, през Рамазана се организират социални и културни прояви, както и развлекателни програми, които продължават до късно през нощта.

Общественият транспорт в мегаполиса Истанбул (метрото, метробусите, влакът Мармарай, автобусите) през месеца на оруча ще се движат до 2 ч. след полунощ, обявиха от голямата община на Истанбул.

По време на Рамазана държавните учреждения, общините, предприятията и фирмите променят графика на работното време, за да улесняват придвижването на хората, които спазват ритуала за вечерята ифтар. Супермаркетите ще работят с удължено работно време.  

Месецът Рамазан тази година ще продължи 29 дни, а не 30, както е обичайно. Според изчисленията на Висшия съвет по религиозните въпроси (Диянет) полумесецът Шаввал ще се види вечерта на 29-ия ден, поради което ще се счита за край на оруча. На следващия ден - 21 април, ще започне 3-дневният празник Рамазан байрам. Нарича се още Шекер байрам (празник на бонбоните) понеже на него се поднасят сладки вкусотии.

Обикновено Рамазанът се свързва с постенето през целия месец, но той е много повече от това. Всъщност има за цел да приучи мюсюлманите към духовност, търпение, смирение. Значението на оруча е споделяне, състрадание и милосърдие към страдащите и нуждаещи се от помощ хора, където и да са те.

В исляма Рамазан е най-благодатният от месеците на годината, поради което го наричат "Султанът на 11 месеца" и се очаква винаги с вълнение от правоверните, понеже е един от петте основни стълба на исляма.

През месеца оруч джамиите са отворени през цялата нощ. Отвън са украсени със светещи гирлянди с надписи “Добре дошъл Рамазан”.

Тазгодишният месец Рамазан е на фона на разрушителните земетресения в Южна Турция, жертвите от които надхвърлиха 50 хиляди души по последни данни. В тази връзка мотото е “Рамазан и солидарност".

Даренията, които по традиция се правят през Рамазана, наречени "фитре" и "зекят", този път ще бъдат внесени за пострадалите от земетресенията окръзи.

Определената от Диянета минимална сума на дарението за отделен човек (фитре) е в размер на 70 турски лири (6,60 лв.), които ще бъдат дарени на засегнатите от земетресенията хора.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще направи първия ифтар на Рамазана тази вечер, заедно с пострадали от земетресенията хора в Кахраманмараш. В телевизионно предаване на живо снощи той обяви, че по случай Рамазана, пенсиите ще бъдат повишени с 36 процента, т.е.размерът на минималната пенсия от 5500 турски лири (518 лв.) ще се повиши на 7500 турски лири (706 лв.).

Общините, гражданските организации, фирми, сдружения подготвят конвои с продукти, които ще доставят в пострадалите от земетресенията окръзи.

Работодатели, фирми, сдружения, организации, различни социални групи организират ифтари. Представители на немюсюлманските общности също се канят на тях.

Политическите лидери дават ифтари, на които отправят послания не само към електората, но и към към обществото. Те използват традицията за консолидиране на електората, отправят призиви за прекратяване на стълкновенията, за солидарност, диалог и разбирателство. Посещават семейства и хора, които са в затруднено положение и споделят с тях ифтара.

От друга страна обаче галопиращата инфлация, безработицата, повишаването на цените и на живота затрудняват покупателните способности на много слоеве от обществото за рамазанската трапеза. "Парите не стигат", акцентира опозиционният телевизионен канал "Сьозджю".

Анализатори посочват, че Рамазанът се очаква да премине под знака на предстоящите на 14 май избори за парламент и президент, тъй като в рамките на месеца ще започне и предизборната кампания.

Според централната избирателна комисия предизборната кампания за президентските избори ще започне на 31 март т.г. и ще приключи на 13 май в 18 часа (местно време).

А ако има втори кръг на президентските избори, кампанията ще започне на 15 май и ще приключи на 27 май. Вотът ще бъде на 28 май.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай