Западът оставя Сирия без транспорт за химическото оръжие

Западът оставя Сирия без транспорт за химическото оръжие | StandartNews.com

Вашингтон. Западните страни ще откажат искането на сирийските власти да бъдат доставени военни транспортни средства за изнасянето на химическото оръжие извън страната, тъй като бронираните камиони и друга подобна техника може да бъдат използвани срещу въоръжената съпротива, заявиха пред Ройтерс дипломатически източници.

Представители на западни страни заявиха, че сирийският президент Башар Асад е представил "дълъг списък" със заявка за специализирана техника за защитата на автоколоните по пътя им до брега на Средиземно море през зони на бойни действия. Агенцията, контролираща химическото разоръжаване на Сирия, обаче ще отхвърли тези искания, защото голяма част от въпросната техника може да бъде използвана за целите на армията в гражданската война, заявиха източниците.

"Няма начин режимът да бъде снабден с техника, която може да бъде използвана за убиване на невинни сирийци", подчерта един от дипломатите, чиято страна може да блокира всяко единодушно решение на Организацията за забрана на химическите оръжия. Става въпрос за искане на Дамаск за десетки бронетранспортьори, електрогенератори и походни кухни, които ще са необходими за транспортирането на 1300 тона химически оръжия до пристанището Латакия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай