Заложническа драма в Сидни

Заложническа драма в Сидни | StandartNews.com

Сидни. Въоръжен човек нахлу в заведение в центъра на Сидни и взе за заложници около 10 души персонал и между 30 и 50 клиенти. Похитителят е развял на витрината черно знаме с бели букви на арабски, но властите все още не смятат атаката за терористичен акт. Експерти посочват, че знамето е сходно на това, използвано от привържениците на „Ислямска държава".

По-късно трима души успяха да излязат от кафенето.

Евакуирани бяха офиси в близост и околни сгради, близката спирка на метрото, както и няколко автобусни, са блокирани. В района се намират стотици полицаи.

В квартала Мартинс плейс се намират ключови сгради, като централи на банки, президентския дворец и редакциите на седем телевизии.

Властите още не са установили контакт с похитителя и исканията му не са известни. Според данните тй е поискал да разговаря с премиера Тони Абът.

Самият Абът нарече инцидента "извънредно тревожен".

"Засега не знаем какви са мотивите на престъпника, не е известно имат ли те политическа основа, въпреки че съдейки по някои признаци, те имат политически характер", каза той. Абът отказа да коментира каквито и да е детайли от случилото се, защото "операцията продължава и информация за протичането й ще предоставя полицията".

По-рано полицията съобщи за инцидент в сградата на операта в Сидни, която беше евакуирана заради съмнителен предмет. Впоследствие силите за сигурност са я освободили.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай